PAD UKRAJINSKE RAKETE NIJE SLUČAJAN: Savet bezbednosti Belorusije se izjasnio o jučerašnjem incidentu DEO PLANA DA SE IZAZOVE RAT
Foto: EPA / TATIANA ZENKOVICH

optužuju kijev

PAD UKRAJINSKE RAKETE NIJE SLUČAJAN: Savet bezbednosti Belorusije se izjasnio o jučerašnjem incidentu DEO PLANA DA SE IZAZOVE RAT

Planeta -

Malo je verovatno da je ukrajinska raketa slučajno pala u Belorusiju, rekao je državni sekretar Saveta bezbednosti te zemlje Aleksandar Volfović u intervjuu za Sputnjik Belorusija, prenosi RIA Novosti.

"Kijev na svaki način nastoji da izazove regionalni sukob. Ukrajinskoj strani nije dovoljno da vodi rat na svojoj teritoriji. Primer za to je nedavni incident sa uništenjem ukrajinske rakete S-300. Naći ćemo izneti razlog njegovog dolaska na našu teritoriju. Ovde se, po svemu sudeći, ostvaruje nečiji plan", rekao je on.

"Minsk razume ko stoji iza takvih neodgovornih postupaka. Ali siguran sam da su takvi provokativni pokušaji da se veštački formira casus belli (razlog za rat) neuspešni“, dodao je Volfović.

Državni sekretar je napomenuo da beloruska vojska pažljivo prati situaciju u blizini svojih granica. Prema njegovim rečima, situacija je i dalje napeta – vojska beleži povećanje intenziteta izviđačkih aktivnosti korišćenjem dronova.

„Sa punim poverenjem mogu da kažem da smo u stanju da odgovorimo na sve izazove i pretnje“, istakla je vojska.

Volfovič je dodao da Minsk vodi miroljubivu politiku, sadržanu u odbrambenoj doktrini zemlje.

Dan ranije na poljoprivrednom polju kod sela Gorbaha Ivanovskog okruga Brestske oblasti pronađeni su fragmenti za koje se ispostavilo da delovi protivvazdušne raketa S-300 ispaljene sa teritorije Ukrajine.

Kasnije je belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su raketu oborile snage PVO.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track