JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT: Izenada preminuo jedan najpoznatijih ruskih inženjera, optužen da je proneverio 60 MILIONA DOLARA
Foto: Shutterstock

NASTAVLJEN NIZ

JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT: Izenada preminuo jedan najpoznatijih ruskih inženjera, optužen da je proneverio 60 MILIONA DOLARA

Planeta -

Jedan od najpoznatijih ruskih inženjera iznenada je preminuo u 74. godini, prenosi Dejli mejl.

Vladimir Nesterov, koji je dizajnirao rusku raketu Angara, optužen je za velike pronevere neposredno pre smrti.

Čovek koji je omogućio Putinove snove o istraživanju svemira stvarajući „najbolje svetske“ raketne bacače ove godine se našao pod oblakom sumnje.

Bivši direktor ruskog prestižnog centra Hruničov, Nesterov je bio idejni tvorac raketa Angara, za koje se Putin nadao da će biti pionir ruskih svemirskih putovanja.

Nesterov je bio mozak raketa Angar

Prva ruska misija sa ljudskom posadom na Mesec je u razvoju, na osnovu njegovog dizajna. Međutim, poslednjih godina na račun Nesterova je izrečeno mnogo optužbi.

Krivični slučaj je prvi put pokrenut 2014. godine i rezultirao je stavljanjem Nesterova u kućni pritvor.

Putinove vlasti optužile su ga da je uzeo u džep više od 57 miliona funti, ali sada njegov slučaj pronevere nije otišao na sud pre njegove smrti.

Uzrok njegove smrti nije objavljen, a on je četvrti visoki ruski zvaničnik koji je umro u isto toliko dana i prati niz smrti istaknutih Putinovih saradnika.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track