OSVETA RUSA ZA MASAKR U MAKEJEVKI: Izvršen NAPAD na Ukrajince u Družkovki, francuski novinar imao lajv u TRENUTKU UDARA (VIDEO)
Foto: Twittter

žestok udar

OSVETA RUSA ZA MASAKR U MAKEJEVKI: Izvršen NAPAD na Ukrajince u Družkovki, francuski novinar imao lajv u TRENUTKU UDARA (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage u ponedeljak napale delove regiona Donjecka koje kontroliše Ukrajina, pogodivši selo Jakovlivka, grad Kramatorsk i uništivši klizalište u gradu Družkovka, prenosi Reuters.

Ovaj napad tumači se kao osveta od strane ruskih snaga nakon masakra u Makejevki, koji predstavlja najžešći napad na rusku vojsku još od početka rata u Ukrajini

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci raketiranja ledene dvorane u Družkovkoj u Kramatorsku, gde se nalazi privremena lokacija Oružanih snaga Ukrajine, kao osveta za Makejevku. Rusi su izneli tvrdnje da je u njoj u trenutku udara bilo 200 ukrajinskih vojnika.

Čitava dvorana je razneta, a pretpostavlja se da je napadnuta Iskanderom.

U trenutku kada je dvorana eksplodirala, novinar francuske televizije imao je lajv, a kamera je zabeležila veliku eksploziju od koje je bio udaljen svega nekoliko desetina metara. Očevici koji su iz studija uživo posmatrali jezivu scenu, ostali su nemi i šokirani prizorom.

Ovu vest potvrdila je i ukrajinska federacija hokeja na ledu.

"Dakle, ruski okupatori su od početka rata uništili pet ledenih stadiona“, saopštila je federacija na svom Telegram kanalu, navodeći ih kao mesto održavanja „Družba“ u Donjecku, arene u Marijupolju i Melitopolju, Ledenu palatu u Severodonjecku. a sada i arena Altair u Družkovki, prenosi Reuters.

Hokejaški klub Donbas, koji je počeo da koristi Altair 2014, godine kada su proruski separatisti proglasili stvaranje Donjecke Narodne Republike u regionu, saopštio je da je arena uništena „kao rezultat raketne vatre“.

Fedor Iljenko, generalni direktor kluba, rekao je u objavi na Fejsbuku da je na tom mestu bila i najveća škola hokeja i umetničkog klizanja u Ukrajini. To je bilo „više od obične zgrade“, rekao je.

"To su stotine dečijih takmičenja, desetine međunarodnih turnira, dečiji osmesi... To su ljudi koji su stvarali radost svih osam godina od početka rata", napisao je.

Rusija se okrenula masovnim vazdušnim udarima na ukrajinske gradove otkako je pretrpela ponižavajuće poraze na bojnom polju u drugoj polovini 2022. godine.

Podsetimo, u noći 1. januara izvršen je raketni napad na Makejevku u aneksiranom delu Donjecke regije, koji se tumači kao najsmrtonosniji napad još od početka rata.

Usled napada je uništena strukovna škola br. 19, Kremlivska ulica, 48, u kojoj su bili stacionirani ruski rezervisti. Ovo je prvobitno saopštilo Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine na svom Telegram kanalu, a u međuvremenu su tu vest potvrdili i drugi izvori.

Ruski nacionalisti i pojedini zakonodavci zahtevaju kaznu za komandante koje optužuju da su ignorisali opasnosti dok ruski bes raste zbog ubistva velikog broja ruskih vojnika u jednom od najsmrtonosnijih udara od početka rata u Ukrajini.

Prema prvim podacima, u ukrajinskom napadu je poginulo oko 400 ruskih vojnika (cifra koju zastupa Kijev), a 300 ih je povređeno. Ukrajinski mediji pišu da su mobilizovani Rusi bili smešteni u zgradi strukovne škole, dok publikacija Readovka izveštava da je udarac izveden iz MLRS HIMARS.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su 63 vojnika poginula u novogodišnjoj noći u žestokoj eksploziji koja je uništila privremenu kasarnu u školi u Makejevki, inače gradu pobratimu regionalne prestonice Donjecka u istočnoj Ukrajini, koju je okupirala Rusija, prenosi Reuters.

Ruski kritičari rekli su da su vojnici bili smešteni pored ogromne količine municije na tom mestu, za koje je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su ga pogodile četiri rakete ispaljene iz američkih raketa HIMARS.

(Kurir.rs/N.M./Reuters/Telegram)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track