MAKEJEVKA VELIKA SRAMOTA ZA PUTINA: Pogibija vojnika mu ugrožava imidž ratnog vođe, naredio da se ispita ko je kriv ROK 6. JANUAR
Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE

TRAGEDIJA KOJA JE MOGLA BITI IZBEGNUTA

MAKEJEVKA VELIKA SRAMOTA ZA PUTINA: Pogibija vojnika mu ugrožava imidž ratnog vođe, naredio da se ispita ko je kriv ROK 6. JANUAR

Planeta -

Razorni ukrajinski udar na rusku bazu u Makejevki, u Donjeckoj oblasti, 31. decembra izazvao je ozbiljne kritike ruskog vojnog rukovodstva u ruskom informacionom prostoru, navodi u svojoj analizi američki Institut za proučavanje rata (ISW).

Ukrajinski generalštab je izvestio da je ukrajinski precizni udar na punkt ruske ljudstva i vojne opreme u Makejevki uništio do 10 komada opreme, ali nije objavio zvaničan broj žrtava.

Makejevka, Makiivka
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je 1. januara da je u udaru poginulo 400 mobilisanih, a 300 povređeno.

Geolocirani snimak objavljen 1. januara takođe prikazuje posledice udara u Strukovnoj školi br. 19, manje od 13 km istočno od linije fronta.

Rusko Ministarstvo odbrane (MO) je priznalo napad, tvrdeći da su četiri od šest raketa ubile 63 ruska vojnika.

Guverner Samarske oblasti Dmitrij Azarov potvrdio je da među poginulim vojnicima ima stanovnika oblasti, a neki ruski izvori su tvrdili da se u školskoj zgradi u vreme udara nalazilo 600 vojnika mobilizacionog puka.

Ministarstvo odbrane Rusije verovatno pokušava da prebaci krivicu za svoje loše procene operativne bezbednosti na zvaničnike i mobilisane snage Donjecke Narodne Republike (DNR), navodi ISW.

Zvaničnici za sprovođenje zakona DNR rekli su da je do napada došlo jer su ruski vojnici narušili operativnu bezbednost koristeći lične mobilne telefone, što je omogućilo ukrajinskim snagama da izvrše precizan udar na bazu.

Mediji naklonjeni Kremlju i neki blogeri su opravdavali tu tvrdnju, navodeći da ruske snage ne bi trebalo da potcenjuju sposobnost Ukrajine da iskoriste lošu praksu Rusa na linijama fronta i pozvale Kremlj da uvede strože smernice o upotrebi mobilnih telefona među vojnicima.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kiseljov podržao je zahteve blogera da vojni komandanti zatraže ostavku šefa DNR Denisa Pušilina.

Neki zvaničnici DNR takođe su pozvali na kažnjavanje zvaničnika koji je odlučio da koristi školu.

Međutim, nejasno priznanje ruskog MO o napadu izazvalo je kritike ruske vojne komande. Blogeri povezani sa Vagnerom rekli su da je ruska vojna komanda olakšala napad ukrajinskim snagama, a da je objašnjenje DNR o upotrebi mobilnih telefon „laž“.

Drugi blogeri su napisali da je ruska komanda bila svedok sličnih napada u proteklih 11 meseci, ali da je bila „zločinački nemarna“.

Nekoliko milblogera se pozvalo na Putinovu izjavu od 21. decembra o neophodnosti da Ministarstvo odbrane (MO) preuzme odgovornost i sasluša kritike, istovremeno pozivajući Kremlj da kazni komandanta odgovornog za neuspeh.

HIMARS
foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Vagnerov finansijer i strastveni kritičar ruske vojne komande, Jevgenij Prigožin, dao je neuobičajen i nejasan komentar o situaciji — navodeći da ne može da otkrije kako Vagner sprečava slične probleme.

Ovako veliki vojni neuspesi nastaviće da komplikuju Putinove napore da umiri rusku proratnu zajednicu i zadrži dominantni narativ u domaćem informacionom prostoru. Ruski izvori tvrde da je ruski predsednik Putin naredio vojsci i Istražnom komitetu da istraže incident u Makejevki do 6. januara.

Putinova nesposobnost da odgovori na kritike i popravi nedostatke u ruskoj vojnoj kampanji može potkopati njegov kredibilitet kao ratnog vođe.

(Kurir.rs/ISW)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track