ODRADILI UGOVOR I PREŽIVELI: Prvi zatvorenici koji su 6 meseci ratovali u jedinici Vagner pomilovani i PUŠTENI NA SLOBODU
Foto: Printscreen Twitter

rusi uplašeni i zabrinuti

ODRADILI UGOVOR I PREŽIVELI: Prvi zatvorenici koji su 6 meseci ratovali u jedinici Vagner pomilovani i PUŠTENI NA SLOBODU

Planeta -

Zatvorenici koje je Vagner grupa regrutovala pre šest meseci da se bore u Ukrajini trebalo da budu pušteni nazad u društvo dok su mnogi u Rusiji zabrinuti kako će se oni ponovo ponašati, obzirom na koja krivična dela su osuđeni, navodi Njzuzvik.

Jevgenij Prigožin, saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina i osnivač plaćeničke grupe Vagner, je u četvrtak objavio da je prva grupa zatvorenika koji su učestvovali u ratu u Ukrajini završila šestomesečne ugovore, i da su pomilovani.

Paravojna grupa je u velikoj meri uključena u borbe u Ukrajini i pomagala je ruskoj vojsci u aneksiji Krima 2014. godine.

Grupa Vagner je regrutovala veliki broj muških zatvorenika za rat Ukrajini i zapošljava u zatvorskim kolonijama u Rusiji, nudeći ublažene kazne i novčane podsticaje u zamenu za šest meseci služenja vojnog roka.

„Oni su [završili] svoj ugovor. Držali su se časno i dostojanstveno“, rekao je Prigožin novinarima, dodajući da je dvadesetak zatvorenika u prvoj grupi koja je pomilovana.

Međutim odeljku za komentare članka koji je objavila državna novinska agencija RIA Novosti ruski čitaoci su izrazili uznemirenost i ljutnju.

"Da se ​​radujemo? Čudno, naprotiv, imam tremu, ali koje su zločine počinili, zbog kojih su bili zatvoreni? Nadam se da među njima nema razbojnika, silovatelja i ubica", napisala je komentator Almira N .

Drugi komentator, po imenu Ivan Ivanov, postavio je pitanje koliko će se pomilovanih „vratiti svojim ranijim životima, krađi i pljački“.

„Kriminalci sa borbenim iskustvom će se vratiti u društvo, hmm, ohrabrujuće“, prokomentarisao je korisnik Sainek.

Drugi su se pitali kako su ti osuđenici uopšte dobili pomilovanje.

„Mene kao građanina zanima nivo zakonitosti u našoj zemlji. Da li individualni preduzetnik Prigožin ima u rukama formulare za pomilovanje koje je potpisao Putin? Koliko ih ima pri ruci? Kome će dati njih? Ko to kontroliše? Zar vam to ne smeta? Moramo da brinemo o ovome", napisao je komentator po imenu Amikos.

Isulenin15 je objavio: „Nema više procedura, nema sistema, nema priznatih granica, a ovo je samo početak".

Neki su se pitali zašto Rusija još uvek ne uspeva da napreduje u ratnom gradu Bahmutu u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, koji je mesecima jedno od najintenzivnijih tačaka borbi u ratu.

Ruske snage u regionu predvode pripadnici Vagnerove grupe.

"I šta su postigli? Ništa, nema napredovanja, Bakhmut nije uzet, nema rezultata, ispada da je cela ideja promašena, a sada ima mnogo razbojnika na slobodi", napisao je komentator KN.

Drugi je dodao: „Zašto naša profesionalna vojska ni u uslovima rata, već samo u specijalnoj vojnoj operaciji, nije u stanju da izvršava zadatke bez angažovanja osuđenika?

Drugi su, međutim, pisali da su osuđenici zaslužili pravo na povratak u društvo.

"Ko god da su, ali ako čovek brani Otadžbinu, a ne pretrči granicu na biciklu, ne može biti nitkov. Hvala braćo!" komentarisao je Igor Mikhalev.

Andrej Gormov je dodao: „Uf... Odvratno je čitati... Muškarci, čak i da su bili bivši zločinci, bez oklevanja su išli da krvlju iskupe svoju krivicu na bojnom polju, pa čak i ginu za Rusiju, i vi se ovde udubljujete u pravne definicije, ali polivate ih blatom ... Ako ste tako pametni i hrabri, zašto ne biste bili na čelu???

U novembru je jedan ruski mafijaški bos upozorio civile na „promenu vlasti“ u zemlji , rekavši da će osuđenici koje je Vagner grupa regrutovala za rat u Ukrajini na kraju izazvati haos u društvu.

"Verujte mi, zamislite ko su Vagneri. Svi bivši osuđenici koji su imali 20, 15, 18, 19 godina, koji stoje iza silovanja, ubistava i svih vrsta nasilja", rekao je Griša Moskovski u video snimku.

„A sada su slobodni, i hoće da jedu, žele da zarade i žele da se osećaju dobro. A kome će oni? Ići će kod vas, običnih Rusa“.

(Kurir.rs/Newsweek)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja