AUTOMOBIL PREGAZIO PRIJATELJA PUTINOVOG NAJBLIŽEG SAVEZNIKA: Nastavlja se niz misterioznih SMRTI ruskih zvaničnika
Foto: Twitter/djbaileyDTC, EPA/Mikhael Klimentyevsputnikkreml

niz "sumnjivih smrti"

AUTOMOBIL PREGAZIO PRIJATELJA PUTINOVOG NAJBLIŽEG SAVEZNIKA: Nastavlja se niz misterioznih SMRTI ruskih zvaničnika

Planeta -

Bivši premijer naftom bogatog ruskog regiona preminuo je nakon što je na njega naleteo automobil dok je prelazio ulicu.

Magomed Abdulajev (61), blizak bivšem ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu, hospitalizovan je, ali je preminuo od teških povreda u gradu Mahačkala na Kaspijskom moru.

Ukrajina je odmah sugerisala da je ovo poslednja u nizu ruskih smrtnih slučajeva u protekloj godini u kojima je dominirao rat ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Daily Mail.

Abdulajev, koji je takođe bio i bivši rektor Dagestanskog državnog pedagoškog univerziteta, prelazio je ulicu Magomeda Gadžijeva kada ga je pokosio automobil Niva.

Vozač je navodno star 55 godina, ali nije otkriveno da li je priveden ili uhapšen.

Abdulajev je prelazio put na nedozvoljenom mestu, navodi se u izveštajima.

Bio je premijer regiona Dagestana bogatog naftom od 2010. do 2013. godine, a imenovan je kada je Medvedev bio predsednik Kremlja.

Medvedev, inače blizak Putinov saveznik, ali i vatreni bloger o ratu u Ukrajini, poznavao ga je još od kada su bili studenti na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, navodi se u izveštajima.

Medvedev (57) je trenutno Putinov zamenik u ruskom savetu bezbednosti, a nazivaju ga i njegovim najbližim političkim saveznikom, na čelu njegove partije Jedinstvena Rusija.

Telegram kanal Pravda Geraščenko, koji vodi ukrajinski zvaničnik Anton Geraščenko, objavio je: „Još jedna misteriozna smrt ruskog zvaničnika".

"Automobil je oborio bivšeg premijera Dagestana u Mahačkali i ubio ga."

"Ruski mediji javljaju da je Magomed Abdulajev (61) postao žrtva saobraćajne nesreće kada je prešao put na pogrešnom mestu."

Njegova smrt usledila je manje od dva meseca nakon što je Putinov čovek u okupiranom Hersonu, Kiril Stremousov (45), poginuo u saobraćajnoj nesreći kada je njegov blindirani Leksus raznet.

Rusija je pogođena brojnim „sumnjivim“ smrtnim slučajevima – od kojih su mnogi povezani sa energetskim sektorom – otkako su tenzije eskalirale uoči Putinove invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Bogati političar Nikolaj Petrunjin - zvani ruski "Gas Vunderkid" - imao je samo 47 godina i bio je u komi mesec dana kada je umro u oktobru.

Izveštava se da je multimilioner, otac troje dece, nekadašnji izvršni direktor gasne industrije, umro od komplikacija povezanih sa teškim slučajem koronavirusa.

Bio je zamenik predsednika moćnog energetskog komiteta ruskog parlamenta, Putinov lojalista i „politički štićenik“.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track