VOĐA TALIBANA REAGOVAO NA PRIZNANJE PRINCA HARIJA Komentarisao izjavu o ubistvima u Avganistanu: "Treba da ide na MEĐUNARODNI SUD"
Foto: Netflix / Ferrari / Profimedia

burne reakcije

VOĐA TALIBANA REAGOVAO NA PRIZNANJE PRINCA HARIJA Komentarisao izjavu o ubistvima u Avganistanu: "Treba da ide na MEĐUNARODNI SUD"

Planeta -

Visoki zvaničnik talibana oglasio se povodom priznanja princa Harija da je u Avganistanu ubio 25 talibana, rekavši da bi on trebalo da bude izveden pred "međunarodni sud" nakon što je "ponosno priznao zločin".

Naime, vojvoda od Saseksa je, u svojim memoarima Spare, koji su objavljeni u Španiji u četvrtak, naveo kako je leteo na šest misija tokom svoje druge turneje u Avganistanu 2012. godine i da je tom prilikom ubio 25 talibanskih boraca.

Talibani, koji su prošlog avgusta ponovo preuzeli vlast u Avganistanu, žestoko su reagovali na ispovest princa Harija.

"Princ Hari će uvek biti upamćen u Helmandu - Avganistanci nikada neće da zaborave ubistvo svojih nevinih sunarodnika", naglasio je Kalid Zadran, portparol talibanske policije u Kabulu, prenosi The Telegraph.

"Počinioci takvih zločina će jednog dana biti izvedeni pred međunarodni sud, a zločinci poput Harija koji s ponosom priznaju svoje zločine biće izvedeni pred sudski sto pred međunarodnom zajednicom", naglasio je on.

Varvarski

Zadran je dodao da je opis princa Harija o onima koje je ubio kao "šahovske figure" i da nije "ni ponosan niti se stidi" zbog svojih postupaka, "surov, varvarski" i da su takvi postupci legitimisali smrtonosnu pobunu Talibana protiv NATO trupa u Avganistanu.

"Okrutne i varvarske akcije Harija i drugih uznemirile su avganistansko stanovništvo i dovele do oružanog ustanka protiv njih. Ovu vrstu ustanka nazivamo svetim džihadom", rekao je Zadran.

Talibanska administracija u Kabulu još nije komentarisala izjavu princa Harija.

(Kurir.rs/The Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track