BRITANCI NA KORAK OD ODLUKE DA UKRAJINI PREDAJU TENKOVE ČELINDŽER 2: London želi da podstakne Nemce da isporuče Leopard 2
Foto: Colin C. Hill / Alamy / Profimedia

tenkovi

BRITANCI NA KORAK OD ODLUKE DA UKRAJINI PREDAJU TENKOVE ČELINDŽER 2: London želi da podstakne Nemce da isporuče Leopard 2

Planeta -

Britanski Skaj Njuz objavio je informaciju da Velika Britanija razmatra da isporuči Ukrajini borbene tenkove Čelindžer 2 za borbu protiv ruskih tenkova serije T-72, T-80 i T-90.

U pitanju je kako navodi ovaj mediji cifra od 10 vozila što je u pitanju jedna tenkovska četa. Cilj ove ponude je podsticanje drugih saveznika u NATO paktu da i oni predaju svoje tenkove. Tu se pre svega misli na Nemačku da se osmeili i preda Ukrajini svoje tenkove Leopard 2

Takođe Britanci žele da sa svojim tenkovima Čelindžer preokrenu rat na frontu u korist Ukrajine.

Challenger 2
foto: Profimedia

O tome da Ukrajini budu predati tenkovi se razgovori vode već nekoliko nedelja, da Velika Britanija isporuči Kijevu jedan od glavnih borbenih tenkova, navodi se neimenovani izvor.

Vlada Rišija Sunaka još nije donela konačnu odluku, ali ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvose na to odlučipostaće prva nacija koja je pozitivno odgovorila na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se njegovoj zemlji isporuče zapadni tenkovi.

Challenger 2
foto: Profimedia

Svi čekaju 20. januar

Skaj Njuz navodi da bi se o ovome više moglo znati 20. januara kada će se u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn sastani 50 nacija koje opremaju naoružanjem Kijev da dogovore nove isporuke naoružanja i da bi se isporuka tenkova mogla poklopiti sa okupljanje ove "Kontakt grupe".

U slučaju da se to dgodoi vojne vlasti bi mogle da dobiju tenkove Leopard 2, Abrams M1A1 i Čelindžer 2.

Inače Ukrajina već duže vreme od Nemačke traži tenkove Leopard 2 koje u svom naoružanju ima nekoliko članica NATO pakta: Poljska, Španija, Finska, Švedska, Holandija, Danska, Norveška, Slovačka osim Nemačke. Varšava i Helsinski već su izrazili spremnost da svoje tenkove Leopard 2 ispruče Kijevu, ali za takvu odluku potrebno je da imaju dozvolu Berlina.

Međutim ni Berlin ne želi da krene u taj izazov, nego se više odlučuje da Ukrajini preda borbena vozila pešadije Marder.

Challenger 2
foto: Profimedia

O ovome Ministarstvo odbrane Velike Britanije nije htelo da priča, ali isto tako ni da potvrdi, ni da demantuje da će isporučiti tenkove Ukrajinu.

Ono što je poznato do sad Velika Britanija je Ukrajini ispručila 200 oklopnih transportera od kojih je najveći broj Stormera, koji su nosioci PVO sistema Starstrik.

Kurir.rs/A.M./Sky News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track