SOLEDAR BLIZU PADA: Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo, Rusi kontrolišu najveći deo grada, ALI PO VISOKOJ CENI (VIDEO)
Foto: Shutterstock

BORBA DO ZADNJEG

SOLEDAR BLIZU PADA: Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo, Rusi kontrolišu najveći deo grada, ALI PO VISOKOJ CENI (VIDEO)

Planeta -

Ruske snage i grupa Vagner taktički su napredovale u Soledaru, u Donjeckoj oblasti, i verovatno kontrolišu veći deo naselja, izvestilo je 10. januara Ministarstvo odbrane Velike Britanije, navodi Kyivindepedent.

Ruske snage su 9. januara obnovile pokušaj da zauzmu grad Soledar, koji je dugo bio meta ruske ofanzive na Bahmut u Donjeckoj oblasti, izvestila je zamenica ministra odbrane Hana Maliar.

Rudarski grad Soledar nalazi se samo 10 kilometara severoistočno od Bahmuta i ključno je uporište za napore Ukrajine da odbrani taj grad, koji je među najvažnijim ciljevima Rusije. Zauzimanjem Soledara i Bahmuta Rusija pokušava da ostvari svoj cilj da zauzme celu Donjecku oblast.

Prema Ministarstvu odbrane Velike Britanije, zauzimanje Soledara je pokušaj Rusije da preuzme kontrolu nad Bahmutom sa severa, i poremeti ukrajinske linije komunikacije.

Međutim, ministarstvo je navelo da je malo verovatno da će ruske snage „uskoro obuhvatiti grad“ zbog stabilnih ukrajinskih odbrambenih linija i ruta snabdevanja.

Pušilin: Soledar je blizu oslobađanja

Ruska vojska je blizu oslobađanja Soledara, rekao je na Prvom kanalu Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR, prenosi RIA Novosti.

"Zaista, sada je sva pažnja usmerena i na Artemovsk i na Soledar, verovatno najvećim delom, jer se tamo događaji sada odvijaju tako da je grad veoma blizu oslobođenja. To ima veoma visoku cenu", rekao je on.

Prema rečima Pušilina, sada su borbe prebačene na zapadni deo Soledara.

„U stvari, ovo je jedini pravac kojim se neprijatelj još može povući, spasiti ostatke svojih jedinica“, objasnio je on.

Ali garnizon Oružanih snaga Ukrajine nastavlja da pruža otpor, bez obzira na gubitke.

Oslobođenje Soledara će olakšati dalje napredovanje savezničkih snaga, dodao je Pušilin.

„Ovde se otvaraju veoma povoljni izgledi za oslobođenje i Artemovska (ukrajinski naziv je Bahmut), a ne treba zaboraviti ni Seversk, gde su neprijateljska utvrđenja takođe prilično ozbiljna. Ovde smo svesni da se posle oslobođenja Artemovska, otvaraju perspektive i za dalje oslobađanje teritorije republike“, rekao je on.

Osim toga, oslobođenje grada pozitivno će uticati na izglede za ofanzivu savezničkih snaga na kramatorskom pravcu, naglasio je Pušilin.

Istovremeno, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin je dodao da je i Artemovsk „blizu oslobođenja“.

„U narednim, ako ne satima, onda danima, saznaćemo da je Artemovsk zaista oslobođen“, rekao je Gagin u emisiji TV kanala Rusija 1.

Za oba grada se vode žestoke borbe.

(Kurir.rs/Kiyvindepedent/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track