ĆERKA BIVŠEG IRANSKOG PREDSEDNIKA OSUĐENA NA 5 GODINA ZATVORA: Uhapšena zbog podsticanja nereda u Teheranu
Foto: AP/ Vahid Salemi

"propaganda protiv sistema"

ĆERKA BIVŠEG IRANSKOG PREDSEDNIKA OSUĐENA NA 5 GODINA ZATVORA: Uhapšena zbog podsticanja nereda u Teheranu

Planeta -

Ćerka pokojnog bivšeg iranskog predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, Faiza Hašemi Rafsandžani, osuđena je na pet godina zatvora, saopštio je u utorak njen advokat.

Advokat nije izneo detalje optužbe protiv Faize Hašemi. Međutim, javni tužilac Teherana podigao je prošle godine optužnicu protiv Faize za "propagandu protiv sistema", navodi poluzvanična novinska agencija ISNA.

Državni mediji Irana u septembru su izvestili da je ona uhapšena zbog "podsticanja nereda" u Teheranu tokom protesta izazvanih smrću mlade kurdske devojke u policijskom pritvoru.

Demonstracije su predstavljale jedan od najvećih izazova iranskim klerikalnim vlastima od revolucije 1979. godine, prenosi Reuters.

"Nakon hapšenja, Faiza Hašemi je osuđena na pet godina zatvora, ali kazna nije pravosnažna“, napisala je advokat Neda Šams na svom Tviter nalogu.

Faiza Hašemi je 2012. godine bila uhapšena i osuđena na šest meseci zatvora i zabranjen joj je politički rad zbog „antidržavne propagande“ koja datira još od spornih predsedničkih izbora 2009. godine.

Njen otac je umro 2017.

Pragmatična politika ekonomske liberalizacije i boljih odnosa sa Zapadom bivšeg predsednika Rafsandžanija tokom njegovog života privlačila je žestoke pristalice i podjednako žestoke kritičare. Bio je jedan od osnivača Islamske Republike.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track