UKRAJINA OD SJEDINJENIH DRŽAVA DOBIJA I STRAJKERE?! Zašto su za Kijev točkaši bolji za rat protiv Rusa nego Bredliji?
Foto: Printscreen Youtube

naoružavanje

UKRAJINA OD SJEDINJENIH DRŽAVA DOBIJA I STRAJKERE?! Zašto su za Kijev točkaši bolji za rat protiv Rusa nego Bredliji?

Planeta -

Briselski Politiko objavio je u ponedeljak 9.01. 2023. informaciju da Sjedinjene Države planiraju da Ukrajinu snabdeju borbenim vozilima točkašima.

U slučaju da se to desi, jednio oklopno vozilo koje neće biti za sad isporučeno ukrajinskoj vojsci, a koje se nalazi u naoružanju armije SAD biće tenk Abrams M-1.

Isporukom Strajkera Ukrajini bi se pružila mogućnost da se odupru ruskoj ofanzivi koja se očekuje na proleće. Vest o isporuci Strajkera kako piše Politiko usledila je posle odluke Bajdenove administracije da Ukrajini ispruči 50 borbenih vozila pešadije Bredli koji ima top kalibra 25 mm i protivoklopne rakete.

Kako piše Politiko Strajkeri bi mogli biti deo sledećeg paketa isporuke, saopštio je neimenovani zvaničnik Pentagona. Strajkeri bi bili jedno od pojačanja za brzi rastući arsenal Kijeva i pomogli bi da se potreba Kijeva za oklopom sasvim zadovolji, pošto raste zabrinutost da Rusija planira drugu mobilizaciju za veliku ofanzivu koja se očekuje u narednim nedeljama.

oklopno vozilo, Strajker, Severna Makedonija
foto: Printscreen Youtube

Vojni stručnjaci tvrde da je ovo vozilo znatno tiše nego Bredli i bili bi balans između oklopnog transportera i tenka.

Inače Kanada je u Ukrajinu već poslala 39 svojih kopija Strajkera koje proizvodi kompanija General Dinamics i koja se već nalaze u Ukrajini, a stigli su krajme decembra 2022. Inače vozila su bila namenjena za kanadske oružane snage, ali je pošljka po nalogu kanadskog prmijera Džastina Trudoa preusmerena u Ukrajinu.

Osim SAD i Kanade, treći najveći korisnik Stajkera je Tajland, a 16 primeraka naručila je i vojska Severne Makedonije.

oklopno vozilo, Strajker, Severna Makedonija
foto: Printscreen Youtube

"Zašto Ukrajini trebaju točkaši, a ne guseničari je prosto za razumevanje. Po takvom tlu u Ukrajini i sa tako velikim prostranstvom je potrebna velika pokretljivost, sposbnost da se trupe prebacuju s jedne tačke na drugu. Zbog toga su točkaški oklopni transporteri mnogo bolji i zato sam uvek tvrdio da Amerikanci trebaju da pošalju Strajkere, koje su pravili za vreme kampanja u Avganistanu i Iraku i na njih kačili topove kalibra 105 mm ili da stignu finske, poljske ili hrvatske Patrije. Sada uopšte ako gledamo iz ukrajinske perspektive nije vreme za taktiziranje njihovih zapadnih saveznika, već za pomoć, ne zaradi pomoći nego pomoći radi sprečavanja daljeg ruskog prodora prema Kijevu i Dnjepropetrovsku. Što sa ruske tačke gledišta trebaju da budu primarni vojni ciljevi posle slamanja ukrajinskih trupa na Donbasu. Bredli sigurno ne mogu da zaustave ruske snage. Oni su jako slabo oklopljeni. Malo bolji su od BVP M-80. Ni u jednom vojnom sukobu se nisu pokazali kao pouzdani, dok pojava oklopnih transportera točkaša može da bude prava pomoć za Ukrajince i nešto što bi hrvatski premijer Andrej Plenković trebao da razume i da pokloni hrvatske Patrije Ukrajini", kaže vojni komentator Boško Jovanović.

oklopno vozilo, Strajker, Severna Makedonija
foto: Printscreen Youtube

Oklopno vozilo Strayker

Iako je još početkom 1990 tih prošlog veka bila vrlo sumnjiva prema oklopnim vozilima na točkovima, američka kopnena vojska je na temelju iskustava iz savremenih ratova u Iraku, Afganistanu i naročito Somaliji, pažljivo proučavala upotrebu točkaša LAV-25 vozila u sastavu marinaca, 1999. pokrenula transformacijski projekt nazvan Interim Armored Vehicle (IAV).

IAV je zapravo bio podproces velikog pretvaranja američkih kopnenih jedinica iz teških i strateški slabo pokretljivih u lake i kompaktne snage velike strateške pokretljivosti sposobne za brzo prebacivanje na bilo koji deo Zemlje. Zbog toga je jedan od osnovnih zahteva za IAV bio mogućnost prevoženja osnovnim transportnim avionom C-130 Herkules. Taj se zahtev se morao ostvariti čak i na uštrb oklopne zaštite i vatrene moći vozila.

U novembru 2000. službeno je objavljeno da je pobednik konkursa za IAV Piranha III/LAV III, koji je kasnije nazvan Strayker.

oklopno vozilo, Strajker, Severna Makedonija
foto: Printscreen Youtube

Strayker je izrađen u nekoliko verzija:

1 Strayker M1126 transporter za prevoz pešadije naoružan borbenom stanicom Konsberg M151 u dve opcije sa mitraljezoom 12,7 ili automatskim bacačem granata Mk 19 kalibra 40 mm, od 2018. i sa kupolom sa topom kalibra 30 mm kopmanije Konigsberg.

2 Strayker M1127 izviđačka verzija 2+5 mitraljez broving M2 i oprema za izviđanje LRAS3 za veće daljine i oprema za detekciju, pozicioniranje i komunikaciju

3 Strayker MGS ( Mobile gun sistem) M1128 najveći i najteži u ovoj familiji. Naoružanje standardni USA top 105 mm M68A1E4 dometa 2 km. Spregnut mitraljez M2. Planirano uvođenje je bilo 2006 program kasni iako je isporučeno oko 50 komada nikad uveden u operativnu upotrebu

4 Strayker M1134 ATGM lovac na tenkove. Ugrađen anser za PO rakete TOW 2B dometa 3,7 km. Obrtni lanser pokriva zonu od 360 stepeni

5 Strayker M1133 medicinsko vozilo. Prevoz četiri ranjenika na nosilima ili 6 u sedećem položaju

6. Strayker M1135 za ABHO opremljen sa sistemom za dekontaminaciju DECON 3000 in M26 (JSTDS), radarskim sistemom AN/VRC-89 (SINCGARS) z GPS-om ter AN/VRC- 90 SINCGARS z GPS-om, protioklopnom zaštitom M40A1, prenosnim hemijskim detektorom LCD-3 in GID-3, gasnim detektorom MultiRAE.

7. M1132 Inžinjerijsko vozilo, namenjeno za uklanjanje barikada i aktiviranje minsko eksplozivnih sredstava

8. M1130 Komandno vozilo oprmljeno komunikacijskim uređajima, 4 različite radio stanice.

9.M1129 vozilo sa minobacačem Soltam 120 mm namenjeno za pružanje vatrene podrške pešadiji. Vozila na nivou bataljona takođe nose minobacač kalibra 81 mm, a na nivou čete i minobacač kalibra 60mm

Kurir.rs/Andrej Mlakar/Boško Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track