OSLOBOĐEN HAJNC KRISTIJAN ŠTRAHE: Sud u Beču nije našao dokaze o korupciji!
Foto: EPA / FLORIAN WIESER

Žalbeni sud poništio presudu

OSLOBOĐEN HAJNC KRISTIJAN ŠTRAHE: Sud u Beču nije našao dokaze o korupciji!

Austrija -

Regionalni sud u Beču oslobodio je bivšeg austrijskog vicekancelara i lidera ekstremno desničarskih Slobodnjaka (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea optužbi za korupciju u novom suđenju zbog nedostatka dokaza.

Štrahe je 2021. dobio uslovnu zatvorsku kaznu od 15 meseci zbog korupcije, ali je žalbeni sud u Beču poništio osudu prošlog avgusta i vratio slučaj na ponovno suđenje. Naime, utvrdilo je da dokazi koji bi eventualno mogli osloboditi Štrahea nisu dovoljno uzeti u obzir u prvostepenom suđenju.

Postupak se ticao uticaja na zakonodavstvo u vezi sa privatnom bečkom bolnicom Vahring. Reč je o donacijama koje je Štraheovom klijentu 2016. i 2017. godine dao njegov prijatelj i upravnik bolnice Valter Grubmiler.

Štrahe, koji je bio vicekancelar Austrije između 2017. i 2019. godine, optužen je da je pomogao FPO-u u zamenu za 12.000 evra donacija da postigne povoljnu izmenu zakonodavstva u oblasti zdravstvene politike u korist bolnice pomenutog prijatelja, što je sudu takođe danas žao, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Sudija Okružnog suda za krivična dela objasnio je danas da nema dovoljno dokaza za korupciju. Prema njenim rečima, nije dokazano da je Štrahe znao za donaciju pre nego što je tadašnja opoziciona poslanička grupa FPO-a zatražila izmenu zakona.

Postupak protiv Štrahea povezan je i sa aferom na Ibici, koja je uzdrmala austrijsku politiku 2019. i srušila koalicionu vladu između Narodne stranke (OVP) i liberala.

Istraga o aferi, nazvana po video snimku snimljenom na španskom odmaralištu Ibica, otkrila je bliske veze između najviših austrijskih političara, biznismena i medija. Štrahe je u objavljenom videu, između ostalog, govorio o tome kako kompanije mogu donirati udruženjima koja su povezana sa strankom i na taj način steći uticaj.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track