RUSKA VOJSKA OBJAVILA DA JE ZAUZELA GRAD SOLEDAR: "Preuzeli smo potpunu kontrolu, pobeda je KLJUČNA za dalju uspešnu ofanzivu"
Foto: AP Photo/Libkos

ključni grad za dalje napredovanje

RUSKA VOJSKA OBJAVILA DA JE ZAUZELA GRAD SOLEDAR: "Preuzeli smo potpunu kontrolu, pobeda je KLJUČNA za dalju uspešnu ofanzivu"

Planeta -

Ruske snage preuzele su punu kontrolu nad Soledarom, potvrdilo je u petak Ministarstvo odbrane Moskve.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 12. januara uveče završeno zauzimanje grada Soledara koji ima važan značaj za nastavak uspešnih ofanzivnih dejstava, prenosi Sputnjik.

Tokom zauzimanja Soledara jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga izvele su prikriveni manevar, napadajući položaje ukrajinskih trupa. Grad je bio blokiran sa severne i južne strane.

Pobeda je ključna za dalju „uspešnu ofanzivu“, saopštila je ruska vojska, prenosi RT.

BBC je preneo da je Moskva zauzimanje Soledara, poznatog po rudnicima soli, označila kao ključan korak.

Kako se navodi, zauzimanje Soledara omogućava da se preseku putevi za snabdevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku i da se opkole preostale jedinice u gradu.

„Soledar je zauzet zahvaljujući delovanju jurišne i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije grupe ruskih snaga po protivniku. Kontinuirano su izvodili koncentrisane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu, sprečavajući prebacivanje rezervi, snabdevanje municijom, kao i pokušaje povlačenja protivnika na druge linije odbrane“, saopštilo je ministarstvo.

Ranije je Ukrajina saopštila da se njene snage i dalje bore i da su preko noći vođene aktivne borbe.

(Kurir.rs/Sputnjik/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track