GERASIMOV MENJA RUSKU TAKTIKU U UKRAJINI: Počinje vođenje operacija na kopnu, moru, vazduhu, kosmosu i sajber prostoru!
Valerij Gerasimov, Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

GERASIMOV MENJA RUSKU TAKTIKU U UKRAJINI: Počinje vođenje operacija na kopnu, moru, vazduhu, kosmosu i sajber prostoru!

Planeta -

Imenovanje načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova na mesto komandanta Združenih snaga ruske vojske moglo bi da dovede do promene ruske taktike u zoni specijalne vojne operacije. Takva taktika podrazumeva vođenje vojnih operacija ne samo na kopnu, već i u moru, vazduhu, kosmosu i sajber prostoru.

Upravo tu taktiku će, prema mišljenju ruskog eksperta Jurija Knutova, pokušati da primeni ruska vojska, koja do proleća treba da reši niz složenih i važnih zadataka.

Prema njegovim rečima, postoji cilj da ruska vojska do proleća realizuje zadatke oslobađanja Donbasa, ako ne svih, onda barem glavnog dela.

Ruska vojska
foto: Shutterstock

Većina ruskih vojnih analitičara imenovanje Gerasimova doživela je kao svojevrsnu najavu velike ruske ofanzive. Vojno-politički komentator Konstantin Sivkov kaže da postavljanje generala Gerasimova na novu poziciju nagoveštava da u Ukrajini „treba očekivati intenziviranje vojnih dejstava“, dok Igor Korotčenko, glavni i odgovorni urednik časopisa "Nacionalna odbrana", objašnjava da „imenovanje načelnika Generalštaba na mesto komandanta Združenih snaga ruske vojske označava da se sada svi resursi Oružanih snaga Rusije mogu koristiti za postizanje uspeha u specijalnoj vojnoj operaciji“.

„Prvo, to podrazumeva viši stepen koordinacije i međuresorne saradnje svih, bez izuzetka, snaga i sredstava koji su uključeni u specijalnu vojnu operaciju, a tamo nisu samo jedinice Ministarstva odbrane, već i druge bezbednosne snage. Sada je u rukama Gerasimova koncentrisana sva moć i kontrola svih snaga i sredstava bez izuzetka“, ističe Korotčenko.

To podrazumeva i povećanje efikasnosti u donošenju odluka, bolju operativnost, komunikaciju komandi i kontrole, dodao je ekspert.

Herson, Harkov, Ukrajina, ruska vojska, povlačenje iz Hersona
foto: Delil SOULEIMAN / AFP / Profimedia, Sergey BOBOK / AFP / Profimedia, EPA-EFE/STRINGER

„Još jednom ponavljam, ovo predviđa mogućnost korišćenja celog aparata Generalštaba, svih glavnih resora, centara i struktura zarad postizanja uspeha u specijalnoj vojnoj operaciji. Odnosno, ovde se radi o novom kvalitetu i novim mogućnostima, koje će, kako očekujemo, dati pozitivan rezultat. Što se tiče promene taktike, strategije delovanja to diktiraju specifične okolnosti. Dakle, u bilo kakvom razvoju situacije odrediće se najoptimalniji oblik, metode ratovanja i odgovarajuće operacije“, ocenio je Korotčenko.

Načelnik Generalštaba ima najveći spektar ovlašćenja

Odluka o imenovanju Gerasimova doneta je samo tri meseca nakon što je Ministarstvo odbrane imenovalo generala Sergeja Surovikina, komandanta ruskog vazduhoplovstva, da vodi akcije u Ukrajini.

Surovikin, koga nazivaju i „general Armagedon“, postavljen je za njegovog zamenika, uz komandanta kopnenih snaga ruske vojske generala armije Olega Saljukova i zamenika načelnika Generalštaba general-pukovnika Alekseja Kima.

Međutim, vojni stručnjaci ukazuju na to da Surovikinova ovlašćenja kao komandanta ruskih snaga u Ukrajini nisu pokrivala čitav niz zadataka neophodnih za uspešno izvođenje operacije, a postoji mnogo pitanja koja treba brzo da se reše, od naoružavanja i opremanja trupa do evakuacije ranjenika. Načelnik Generalštaba ima ceo spektar ovlašćenja i nisu mu potrebna dodatna odobrenja za donošenje operativnih odluka, objašnjavaju eksperti.

Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Valerij Gerasimov
foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Osim toga, načelnik Generalštaba uvek ima ažurne informacije o svim aspektima delovanja oružanih snaga, što će pomoći da se izbegne birokratija.

Potreba za podizanjem nivoa komandovanja operacijama povezana je sa povećanim obimom borbenih zadataka i potrebom za bližom koordinacijom između različitih službi i rodova oružanih snaga, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Taj potez će takođe poboljšati logističku podršku i efikasnost komandovanja za ruske snage u Ukrajini.

„Već sam rekao da rusku vojsku na bojnom polju treba da očekuje uspeh. Što se tiče konkretnih metoda planiranja, operacija i formata borbenih dejstava, mi vidimo pripreme za početak velikih isporuka teškog naoružanja, posebno glavnih borbenih tenkova niza zapadnih zemalja. Zato ćemo razvijati one formate koji neće dozvoliti Ukrajini da ostvari prednost zbog tih novih paketa zapadnog naoružanja“, kaže Korotčenko.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske učio od Gerasimova

General Gerasimov ima 67 godina, a na čelu Generalštaba RF je punu deceniju. Poznat je kao jedan od najviših ruskih vojnih komandanata i vrhunskih stratega, koga na Zapadu zovu glavnim ideologom „hibridnog rata“.

On je strateg za koga se tvrdi da je autor "doktrine Gerasimov", koja podrazumeva kombinovanje vojnih, tehnoloških, informacionih, diplomatskih, ekonomskih, kulturnih i drugih taktika u cilju postizanja strateških ciljeva.

Valerij Zalužni
Valerij Zalužnifoto: Printskrin / You Tube

Kadrovske promene u Ministarstvu odbrane eksperti objašnjavaju time da se spremaju velike promene u karakteru borbenih dejstava. Za rešavanje ovih zadataka moraće da se povežu svi rodovi oružanih snaga i u tom smislu figura Gerasimova u ulozi komandanta Združenih snaga ruske vojske je poželjna.

Eksperti ocenjuju da je ruska vojska sada preuzela taktičku inicijativu, Soledar je oslobođen, strateški se usmerila ka Kramatorsku i Slavjansku i sada su potrebne snažne akcije.

Zadaci specijalne vojne operacije – demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine - bili su i ostaju prioritet Oružanih snaga Rusije, a očekuje se da će pod komandom Gerasimova te akcije ruskih snaga biti odlučnije.

Sudeći po tome što se dešava na bojnom polju, ruska vojska je počela aktivno i uspešno da deluje, pa eksperti očekuju oslobađanje teritorija koje su ušle u sastav Ruske Federacije – Zaporoške i Hersonske oblasti, Donbasa, kao i rešavanje glavnog zadatka – obezbeđivanje bezbednosti stanovnika ovih regiona.

Generala Gerasimova uvažava čak i glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni, koji je jesenas priznao da je odrastao na ruskoj vojnoj doktrini, „učio od Gerasimova“ čitajući njegove knjige i da u svojoj kancelariji čuva kompletna Gerasimova dela.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track