TRI ZAMENIKA, JEDAN KOMANDANT I TRI FRОNTA: Da li imenovanje četvorice generala ukazuje da je SVEOPŠTI napad na Ukrajinu blizu
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, Kurir

analiza

TRI ZAMENIKA, JEDAN KOMANDANT I TRI FRОNTA: Da li imenovanje četvorice generala ukazuje da je SVEOPŠTI napad na Ukrajinu blizu

Planeta -

Vest da je načelnik generalštaba ruske vojske general Valeriji Gerasimov izmenovan za komandanta Združene grupe ruskih snaga u Ukrajini i da su trojica generala Surovikin, Kim i Saljukov postali njegovi zamenici govori da će po svemu sudeći rat u Ukrajini pre ili kasnije ući u novu fazu bitno drugačiju nego što smo do sad videli.

Naime, svi upućeni u dešavanja na istoku Evrope tvrde, da se ne radi o nikakvom smenjivanju Surovikina sa mesta komandanta Združenih snaga ruske vojske u Ukrajini zbog propusta kada je stradalo blizu 100 ne kako se mislio vojnika, nego ruskih ugovarača koji su gradili bunkere i inženjerijska utvrđenja, a koji su bili stacionirani u Makajevki.

Valeriji Geradimov, Sergej Surovikin, Aleksej Kim, Oleg Suljnikov
foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Bilo, kako bilo nikakve smene nije bilo jer dobro upućeni u dešavanja u ruskoj vojsci trvde sasvim drugačije da je u pitanju da Č-as ili D- dan kada bi trebala da krene ruska ofanziva je sve bliži. Rusi bi rekli da je padom Soledara zaljuljan brod i da ga treba još više zaljuljati kako bi usledio domino efekat i proboj prem reci Dnjepar.

Sve to došlo je iznenada kada se pojavio plan prema kome Ukrajina planira da formira čak tri nova korpusa sa po 25.000 ljudi koji će biti opremljen zapadnim tenkovima Leopard 2, britanski Čelindžer 2, ali i borbenim vozilima pešadije Marder A3 i Bredli M2 ODS, plus modernizovanih 100 čeških tenkova T-72 M1 u kompaniji Ekskalibur. Tu su još i francuski lovci tenkova AMX-10RC, samohodne haubice M-109A6 Paladin, i švedski Arčer kalibra 155 mm.

Inače, u četvrtak 12.01. 2022. u Belorusiju je stigao trći po jačini zamenik novopostavljenog komandanta Ruske vojske u Ukrajini komandant Kopnene vojske Ruske Federacije Oleg Saljukov.

Mapa, ofanziva, Ukrajina
foto: Foto: Kurir grafika

Ono što se u ruskim vojnim krugovima već nagađa jeste da će Saljukov verovatno biti komandant novog Beloruskog fronta, koji bi u slučaju opšte invazije na Ukrajinu o kojoj se već tri meseca naširoko priča trebao da komanduje severnim pravcem koji pokrivani severni deo Ukrajine Sumska, Kijevska i černigovska oblast i pravac zapadna Ukrajina.

Za sad pretpostavka je da će Surovikin dobiti pravac Donbasa i Luganska sa osvajanjem Harkova i Zaporožja kao i izbijanjem na reku Dnjepar.

General Aleksej Kim koji je inače zamenik generala Gerasimova dobija južni pravac Herson-Nikolajev-Odesa sa osvajanjem Odesko džeba, crnomorske obale i izbijanjem na reku Dnjepar.

U principu radi se o planu, koji je bio aktivan još na početku rata u Ukrajini, ali je odlagano njegovo izvršenje zbog različitih kativnosti, koji su neki povezivali sa porazom ruske vojske u Ukrajini i gubitkom rata.

" Imenovanje Gerasimovva može da znači samo jedno da se uspostavlja nov lanac komandovanja za koje će on lično kao načelnik generalštaba da odgovara, jer samim tim što je on načelnik generalštaba najviši oficir po čini u vojsci i nema šanse da ga bilo koji drugi oficir iz vazduhoplovstva, kopnene vojske ne posluša.

Imenovanje čoveka iz VDV kao zamenika Alekseja Kima govori to da će VDV sam da komanduje svojim trupama. Jer kao što se general Ilija Todorov žalio kod generala Pavkovića 1999. da 63. padobranska brigada ne koristi kako treba, nego da se koristi kao obična pešadija, tako i sad da se VDV prestane da se koristi kao pešadija. Kakav haotičan haos je bio možemo da uporedimo sa haosom, koji je vladao u JNA do dolaska generala Živote Panića. Kada je on došao onda je uspostavljen lanac komandovanja i bitka za Vukovar je privedena kraja. Ne bi stvarno pominjao Vukovar zbog komentara, samo sam spomenuo generala Životu Panića, rekao je za Kurir Vojni komentator Boško Jovanović.

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track