RECESIJA, INFLACIJA, RAST CENA HRANE: Svetska elita se okuplja u Davosu dok se krize spajaju u NEIZVESNU BUDUĆNOST
Foto: AP/Markus Schreiber

kako ih prevazići

RECESIJA, INFLACIJA, RAST CENA HRANE: Svetska elita se okuplja u Davosu dok se krize spajaju u NEIZVESNU BUDUĆNOST

Planeta -

U živopisnom švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu počeo je 53. Svetski ekonomski forum, na kojem će više od 2.700 lidera iz ukupno 130 zemalja raspravljati o najvažnijim problemima i pokušati da pronađe rešenje za njihovo prevazilaženje!

Prošle godine je Svetski ekonomski forum održan u maju i na njemu je dominantna tema bila rat u Ukrajini, pa će ove godine, u starom zimskom okruženju, fokus biti na ekonomskim posledicama rata i mogućoj recesiji.

Zvezde i aktivisti

Ove godine u Davos stižu 52 predsednika država ili vlada, a upadljivo je da među njima neće biti predsednika SAD, Rusije, Kine, Francuske, Britanije... Političku elitu ove godine predvode Olaf Šolc, kancelar Nemačke, Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije i takođe Nemica, i Pedro Sančez, premijer Španije. Šolc je ujedno jedini lider Grupe sedam koji dolazi u Davos. Iz SAD stižu specijalni izaslanik predsednika Džozefa Bajdena za klimatska pitanja Džon Keri i sekretarka za trgovinu Ketrin Taj. Pored 56 ministara finansija, što je više nego ikada ranije, u Davosu se očekuje i 19 direktora centralnih banaka.

Kako prenosi Dojče vele, sastanku u Davosu, osim svetskih lidera u politici i biznisu, prisustvovaće poznate ličnosti i istaknuti društveni aktivisti. Održava se u trenutku kad je globalna ekonomija pod ogromnim pritiskom visoke inflacije, energetske krize, poremećaja u snabdevanju vezanim za rat i ponovnog izbijanja pandemije korone u Kini.

Davos
foto: Beta/Xinhua

- Ekonomske, ekološke, društvene i geopolitičke krize su se spojile i stvorile izuzetno nepredvidivu i neizvesnu budućnost. Godišnji sastanak u Davosu trebalo bi da pomogne da se odgovorni ne zaglibe u kriznim razmišljanjima - rekao je Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma

Iz Rusije ne dolazi niko jer su sve veze prekinute posle napada na Ukrajinu. Kijev predstavlja visoka delegacija koju predvodi prva dama Olena Zelenska

Procena rizika

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva upozorava da bi trećinu svih ekonomija ove godine mogla pogoditi recesija. Rat u Ukrajini i sankcije Zapada Rusiji doveli su do neviđene nestašice energije. Iako se čini da je inflacija dostigla vrhunac na razvijenim tržištima kao što su SAD i evrozona, ona je i dalje natprosečno visoka. Prema Svetskoj banci, trenutna ekonomska kriza može dovesti do daljeg povećanja siromaštva u podsaharskoj Africi.

U ovom regionu već živi 60 odsto najsiromašnijih na svetu, koje ugrožava rast cena hrane. U najnovijoj godišnjoj proceni rizika navodi se da su rastući globalni troškovi života izazvani pandemijom i ruskom invazijom na Ukrajinu navedeni kao najveći neposredni rizik. Uska grla u snabdevanju energentima i hranom verovatno će potrajati još dve godine.

U brojkama

2.700 lidera iz 130 zemalja 52 predsednika i premijera 56 ministara finansija 19 guvernera centralnih banaka

Da li ste znali?

- Tokom dvadesetih godina 20. veka u Davosu je diskusije sa francuskim i nemačkim akademicima vodio Albert Ajnštajn - Davos, grad na 1.560 metara, na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi, bio je lečilište za obolele od tuberkuloze - Prvi sastanak Svetskog ekonomskog foruma održan je 1971. i na njemu su bila 444 učesnika - U januaru 2002. Svetski ekonomski forum održan je u Njujorku, u znak solidarnosti posle napada na SAD - Zahvaljujući sastanku u Davosu, u švajcarsku ekonomiju se godišnje slije oko 115 miliona franaka

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track