PORAZ UKRAJINE MOŽE BITI UVOD U TREĆI SVETSKI RAT: Premijer Poljske pozvao Nemačku da Kijevu pošalje tenkove Leopard 2
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL

ruski medved se ne može pripitomiti

PORAZ UKRAJINE MOŽE BITI UVOD U TREĆI SVETSKI RAT: Premijer Poljske pozvao Nemačku da Kijevu pošalje tenkove Leopard 2

Planeta -

„Pozivam nemačku vladu da deluje odlučno isporukom svih vrsta naoružanja Ukrajini; nema razloga da se blokira podrška Kijevu“, apelovao je poljski premijer Mateuš Moravjecki danas u Berlinu.

Premijer je učestvovao na proslavi povodom 50. godišnjice političkog delovanja Volfganga Šojblea, političara CDU i bivšeg predsednika Bundestaga, donjeg doma nemačkog parlamenta.

Mateuš Moravjecki je rekao da vredi podsetiti se na „gorke reči Jirgena Habermasa“, nemačkog društvenog teoretičara, da su solidarnost i demokratija postali retki u EU.

„U EU nam je potrebna solidarnost, to je napor da radimo zajedno ka zajedničkoj političkoj perspektivi“, rekao je on.

„Bili smo glasni govoreći o potrebi da se isporuče PVO sistemi Patriot u Ukrajinu i naš glas se čuo, hvala vam na tome. Poraz Ukrajine mogao bi da postane uvod u Treći svetski rat. Dakle, danas nema razloga da zaustavimo podršku Kijevu i odlažemo je na neodređeno vreme“, rekao je Moravjecki.

On je takođe rekao da se, nažalost, 30 godina mira pokazalo kao tri decenije iluzije i da je Zapadna Evropa olako verovala da se „ruski medved može pripitomiti“.

Viktor Orban, Mateuš Moravijecki, Mateo Salvini
foto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK

„Odnosi sa Rusijom su kao sklapanje pakta sa đavolom. To je postalo omča oko vrata državama zavisnim od ruskog gasa. Ono što je za Zapad bilo samo pitanje propalih poslovnih interesa postalo je pitanje života i smrti za zemlje poput Ukrajine i Poljske“, rekao je on.

Tokom konferencije za novinare pre odlaska u Berlin, premijer je upitan o njegovim namerama da razgovara sa nemačkim političarima o transferu modernih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

„Da, danas ću razgovarati sa političarima različitih opredeljenja na nemačkoj političkoj sceni o slanju tenkova u Ukrajinu“, potvrdio je Moravjecki, napominjući da su Ukrajini potrebni savremeni, zapadni tenkovi.

Šef poljske vlade je dodao da je rat u Ukrajini „i borba za našu bezbednost“.

„Za stabilnost, za mir – zato je toliko važno prestati sa odugovlačenjem i fokusirati se na stvarnu podršku, kao što to čine Poljska, SAD i Velika Britanija“, rekao je premijer.

(Kurir.rs/tvpworld)

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track