NEVEROVATNO OTKRIĆE! Rekonstruisali lice NAJMOĆNIJEG faraona: Pogledajte kako je Ramzes II izgledao na VRHUNCU svoje moći (FOTO)
Foto: Profimedia

prvi put nakon 3.200 godina

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Rekonstruisali lice NAJMOĆNIJEG faraona: Pogledajte kako je Ramzes II izgledao na VRHUNCU svoje moći (FOTO)

Planeta -

Lice najmoćnijeg faraona drevnog Egipta, Ramzesa II, po prvi put je moguće videti nakon 3.200 godina zahvaljujući novoj naučnoj rekonstrukciji.

Faraon Ramzes II ostao je upamćen u istoriji kao jedan od najdugovečnijih, s obzirom da je vladao čak 66 godina, zbog čega je većina njegovih podanika strahovala da će nakon njegove smrti svi da nestanu, prenosi Daily Mail.

"Na moja maštanja o izgledu Ramzesa II je umnogome uticao izgled njegove mumije. Međutim, rekonstrukcija je pomogla da stvorimo pravo lice i to veoma zgodno ako mene piatate", istakla je Sahar Salim sa Univerziteta u Kairu, koja je napravila 3D model njegove lobanje.

Proces pravljenja modela 3D lobanje nije bio dovoljan, jer je konačan cilj bio rekonstrukcija njegovog lika u trenutku kada je bio na vrhuncu svoje moći.

Stručnjaci sa Univerziteta u Liverpulu, predvođeni Kerolajn Vilkinson, rešili da vrate vreme unazad i model unesu u bazu podataka nakon čega su stvorili slojeve njegovog lica i dobili lik čoveka u kasnim četrdesetim godinama.

Ovakvi projeti nude mogućnost da se stvori povezanost sa istorijskim ličnostima i istraži njihova zaostavština.

Posebno interesantna činjenica u vezi ove rekonstrukcije lica je da ona predstavlja prvi naučni poduhvat "oživljavanja" čuvenog vladara, jer su svi prethodni bili zasnovani na izgledu mumije.

(Kurir.rs/Informer/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track