PAD UKRAJINSKOG HELIKOPTERA I DALJE TAJNA? Tišma: To je blamaža ukrajinskih bezbednosnih službi! OVO SU NEKI OD MOGUĆIH UZROKA
Foto: Printscreen Twitter

kurir tv

PAD UKRAJINSKOG HELIKOPTERA I DALJE TAJNA? Tišma: To je blamaža ukrajinskih bezbednosnih službi! OVO SU NEKI OD MOGUĆIH UZROKA

Planeta -

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da ne vidi mogućnost da uskoro dođe do kraja rata u Ukrajini, jer postoje velike razlike između zaraćenih strana.

O perspektivama rusko-ukrajinskog sukoba govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije dr Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu poliitku i privredu i Miloš Tišma, predsednik istraživačkog Centra za odbranu i bezbednost.

Sagovornici su najpre prokomentarisali misteriozni pad ukrajinskog helikopera u Kijevu u kojem je stradalo 14 ljudi, među njima i dete i ministar policije.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

- Moguće je i u mirnodopsko vreme da se ruše helikopteri. To mesto gde se helikopter srušio je jako udaljeno od linije fronta, ali pošto se čitava Ukrajina gađa raketama, hipotetički je moguće da je pogođen, ali o tome bi morali da imamo izveštaje pre svega od ukrajinske strane - smatra Petrović.

Tišma je naveo nekoliko mogućih uzroka pada.

- Helikopteri su veoma ranjivi kao letelice. Nesreće su česte i nažalost i mi smo imali sličan slučaj prilikom spasavanja novorođenčeta iz Novom Pazaru. Vremenski uslovi igraju značajnu ulogu. Drugo, ovaj helikopter nije bio baš nov. Moguće je da je došlo do kvara u vazduhoplovu, moguća je greška PVO sistema, ali nemamo zvanične informacije, a ne mislim da ćemo ih dobiti u narednom periodu.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

Na pitanje voditeljke zbog čega misli da će zvanične informacije izostati, Tišma je odgovorio da je to zbog toga što je pogibija glavnog čoveka za bezbednost na taj način blamaža ukrajinskih bezbednonsnih službi.

Petrović je analizirao globalno političku situaciju u kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba.

- Ovo je zabrinjavajuća situacija. Rusija uz Kinu je jedini ozbiljan rival SAD. Rusija je neugodan protivnik zato što je konkurent u nuklearnom naoružanju. Ako je Amerika hegemon na zalasku, može se reći da je Rusija jedina istinski suverena država na svetu. To nije ni Kina jer nema zaokružen sistem bezbednosti. Do velikog rata ne može doći zbog nuklearnog naouražanja - ocenio je Petrović.

Tišma je konstatovao da se između Rusije i Kine s jedne i zapada sa druge strane svorio kako je rekao tektonski rov.

- Da li će biti eskalacije sukoba ili ne, sve zavisi od stanja na terenu. Nadamo se da će on ostati lokalizovan tj. u Ukrajini. Počeo je kao sukob Rusije i Ukrajine, a završio se kao velika globalna ekonomska konfrontacija i ne samo ekonomska nego i na polju razvoja tehnologije i bezbednosti. Rusija je u vrućem, a Kina u hladnom ratu sa zapadom. Evropa u ekonomskom smislu ispada iz igre - kaže Tišma.

03:00

PAD UKRAJINSKOG HELIKOPTERA I DALJE TAJNA? Tišma: To je blamaža ukrajinskih bezbednosnih službi! OVO SU NEKI OD MOGUĆIH UZROKA

Po pitanju eventualnog ulaska Belorusije u rat, Petrović smatra da to nije realno.

- Ne verujem da će Belorusija ući u sukob sa Ukrajinom iz straha od Poljske. Rusiji ne treba da Belorusija ulazi u rat sa Ukrajinom, ali raspolože njenom teritorijom odakle može da nastavi napade -kaže Petrović.

Ulazak Finske u NATO bi prema Tišmi izazvao pojačanje ruskih snaga na graničnim pojasevima.

- Ako Finska uđe u NATO onda on opet dolazi na granice Rusije. To bi nosilo opasnost i Rusija bi sigurno reagovala, ne vojno, već pojačanjem bezbednosti na granicama. Turska se oseća dužnom Rusiji. Ona balansira, kao čvorište razmene svih putiju Erdogan se trudi da izvuče što više koristi za sebe. Oni ulažu u nešo dugoročnije.

Sagovornici su se saglasili da Srbija ne treba ni na koji način da se vojno meša u sukob kao i da očuva diplomatsku poziciju koji se ne stavlja otvoreno ni na jednu stranu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track