ISPRAVKA: Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY, STR / AFP / Profimedia

ISPRAVKA: Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Planeta -

Kurir je 23.01.2023. objavio tekst pod nazivom DRAMATIČNE TVRDNJE RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Ukrajina koristi nuklearne elektrane kao SKLADIŠTA ORUŽJA, pozivajući se na Sputnjik, koji se pozvao na ruske medije, u kojem se prenose tvrdnje ruske obaveštajne službe da Ukrajina skladišti oružje koje joj je Zapad donirao u nuklearnim elektranama bez ikakve napomene da su neproverene.

One su, kako utvrđuje fekt-čeking sajt Raskrinkavanje.ba, ocenjene kao manipulisanje činjenicama, jer ruska obaveštajna služba nije iznela “nikakve dokaze koji bi potkrepili ovu tvrdnju”.

U originalnom tekstu koji smo objavili, preneta je izjava direktora Ruske spoljno-obaveštajne službe (SVR) Sergeja Nariškina, u kojoj se navodi da su na ukrajinskim nuklearnim elektranama su razmeštene rakete za "HIMARS" i inostrani sistemi PVO, kao i artiljerijsku municiju, velikog kalibra.

Takođe smo naveli da je prema obaveštajnim podacima, samo u poslednjoj nedelji decembra nekoliko železničkih vagona „smrtonosnog tereta“ dopremljeno iz inostranstva preko železničke stanice Rafalovka u "Rovensku nuklearnu elektranu" to jest u elektranu Rivne.

Šta su činjenice?

Eksperti/kinje IAEA-e prisutni/e su u nuklearnim elektranama u Ukrajini te nadgledaju njihovu sigurnost. Timovi IAEA-e, istakao je generalni direktor Agencije, nisu uočili nikakve nepravilnosti. U nuklearnoj elektrani Rivne, naglašeno je, provedena je isporuka rotora turbine za elektranu. U izveštaju se ne navodi da je u ovu nuklearnu elektranu dostavljeno bilo kakvo oružje.

Grossi je, govoreći u Evropskom parlamentu 24. januara, istakao da je IAEA sprovela inspekciju u svim elektranama i nije pronašla dokaze za tvrdnje da se u njima skladišti oružje. Snimak dela izlaganja Grossija u kom govori o ovoj inspekciji dostupan je, između ostalog, na YouTube kanalu Global News, gde je objavljen 24.1.2023. Govoreći o koristima uspostavljanja trajnih timova osoblja IAEA-e u nuklearnim elektrana, Grossi je istakao da je “jutros izdao instrukciju za provođenje sveobuhvatnog pregleda objekata u saradnji sa ukrajinskim rukovodstvom ovih objekata da ustanove da li se zaista vojna oprema skladišti ili prenosi u ovim elektranama. Naravno, rezultati te inspekcije bili su negativni”.

Dakle, Međunarodna agencija za atomsku energiju, čiji su timovi stručnjaka/inja trajno prisutni u svim nuklearnim elektranama u Ukrajini, provela je inspekciju i utvrdila da navodi o skladištenju oružja u prostorijama elektrana nisu tačni.

Celu analizu pročitajte ovde.

Portal Kurir se ovom prilikom izvinjava čitaocima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track