NEMAČKA PRELOMILA, ODOBRIĆE SLANJE LEOPARDA U UKRAJINU: Zbog dogovora Bajdena i Šolca u Berlinu DOŠLO DO PREOKRETA
Foto: EPA / Sascha Steinbach

tvrdnje američkog blumberga

NEMAČKA PRELOMILA, ODOBRIĆE SLANJE LEOPARDA U UKRAJINU: Zbog dogovora Bajdena i Šolca u Berlinu DOŠLO DO PREOKRETA

Planeta -

Nemačka će ovlastiti Poljsku da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, javlja Blumberg pozivajući se na dobro obaveštene izvore. Očekuje se da će nemački lideri sutra dati Poljskoj dozvolu da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu. Podsetimo, reč je o savremenim tenkovima nemačke proizvodnje, za čiji ponovni izvoz je potrebno nemačko odobrenje.

Nemački Špigl takođe je danas objavio da je nemački kancelar Olaf Šolc doneo odluku da se Ukrajini isporuče ovi tenkovi.

Podsetimo, nemačka vlada je danas potvrdila da je primila zahtev Poljske da u Ukrajinu pošalje tenkove nemačke proizvodnje Leopard 2. Nemačka se i dalje opire ideji slanja tenkova, koju podržavaju Poljska, SAD i nekoliko drugih članica NATO-a.

Tenzije oko slanja leoparda u Ukrajinu eskalirale su u jednonedeljni spor između nemačkih i poljskih lidera, pri čemu je Moravjecki optužio Nemačku da „gubi vreme“ nedonošenjem odluke.

"Mi pripremamo odluku, ona će stići vrlo brzo", rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tokom današnje zajedničke konferencije za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. On je dodao da će, „u slučaju pozitivne odluke, Nemačka delovati veoma brzo”.

Preokret zbog dogovora Bajdena i Šolca?

Volstrit džornal je danas objavio da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova tipa Abrams u Ukrajinu, dodajući da bi ta odluka mogla biti saopštena već ove nedelje.

Bela kuća nije želela da to komentariše, ali VSJ navodi da bi „odluka o slanju Abramsa bila deo šireg diplomatskog sporazuma, u kojem bi Berlin najavio slanje manjeg broja svojih tenkova tipa Leopard 2 u Ukrajina i takođe bi ovlastili Poljsku i druge zemlje da pošalju leoparde u Ukrajinu." .

Prema VSJ, takav sporazum bi pomirio nesuglasice oko slanja tenkova u Ukrajinu, što prijeti širim razdorom među zapadnim zemljama kako se približava prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

Promena stava SAD, navodi Vol strit džornal, usledila je nakon telefonskog razgovora između predsednika SAD Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca, tokom kojeg je Bajden navodno pristao da razmotri slanje Abramsa uprkos proceni Pentagona. Visoki nemački zvaničnik rekao je za VSJ da su Berlin i Vašington bili u intenzivnim pregovorima o tome protekle nedelje. Sada, tvrdi VSJ, izgleda da bi problem uskoro mogao biti rešen.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track