NATO PRIPREMA BLOKADU RUSKE BALTIČKU FLOTE I SANKT PETERBURGA? Estonija razmatra mogućnost zatvaranja prolaza za ruske brodove
Foto: Nikolay Tsuguliev / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

opasna provokacija

NATO PRIPREMA BLOKADU RUSKE BALTIČKU FLOTE I SANKT PETERBURGA? Estonija razmatra mogućnost zatvaranja prolaza za ruske brodove

Planeta -

Estonija, koja je članica Severnoatlantskog saveza (NATO), razmatra mogućnost da efektivno blokira prolaz ruskih brodova kroz Baltičko more.

Estonija je najavila da želi da uvede takozvanu susednu zonu, koja može biti udaljena do 12 nautičkih milja od njenih teritorijalnih mora koje iznose 12 milja. To bi omogućilo da vrši pretrese u Finskom zalivu na vojnim brodovima i civilnim plovilima.

Ovo je preneo veb portal Defens ekspres pozivajući se na publikaciju ERR.

NATO, Nato zastava
foto: Shutterstock

Trenutno su vode Finskog zaliva unutar ove zone podeljene tako da ostavljaju tri milje širok "koridor" za slobodnu plovidbu. A formalno, Estonija će moći da jednostavno zatvori ovaj „koridor“ proglasivši ga "susednom zonom".

U stvari, to jednostavno znači pomorsku blokadu jedne od najvažnijih luka Ruske Federacije, Sankt Peterburga, i svih ostalih u Lenjingradskoj oblasti, kao i blokadu Baltičke flote Ruske Federacije.

Pri tome, glavna stvar u ovoj stvari nije toliko mogućnost najave, koliko mogućnost stvarne kontrole od strane Estonije. Treba napomenuti da se celokupna estonska flota sastoji od četiri broda – minskog zalagača EML Vambola (A433) klase Lindormen i tri lovca na mine klase Sandovn. Granična služba ima i 1 višenamenskih spasilačkih brodova i čamce Kindral Kurvits.

Sa stanovišta pomorskih sposobnosti, malo je verovatno da će zemlja moći da se suprotstavi Baltičkoj floti Ruske Federacije. Ali to i nije toliko važno kada je država članica NATO-a i svaka agresija čak i na čamac sa zastavom zemlje biće napad na članicu Alijanse.

(Kurir.rs/ukranews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track