TENKOVI LEOPARD 2 A6 STIŽU NA UKRAJINSKI FRONT ZA RAT PROTIV RUSA: Olaf Šolc zvanično aminovao odluku
Foto: Foto: Printscreen Youtube

naoružavanje

TENKOVI LEOPARD 2 A6 STIŽU NA UKRAJINSKI FRONT ZA RAT PROTIV RUSA: Olaf Šolc zvanično aminovao odluku

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc zvanično je saopštio da će ta država predati Ukrajini tenkove Leopard 2, objavio je danas nemački Bild.

" To znači 14 borbenih tenkova tipa „2A6“ uskoro će krenuti na ukrajinski front. Ovaj korak se preduzima u koordinaciji sa međunarodnim partnerima. Cilj je da se "brzo spoje dva tenkovska bataljona sa tenkovima Leopard 2 za Ukrajinu", saopšteno je iz Šolcovog kabineta.

Šolc je popustio pod zahtevom većine članica EU i NATO koji su od njega to tražili u na samitu Ukrajina i saveznici u Ramštajnu.

Sa ovom odlukom Olafa Šolca dato je zeleno svetlo da i ostale zemlje Evrope koje u svom naoružanju imaju tenkove Leopard 2 predaju Ukrajini. To su najavile Poljska, Finska, Danska, Norveška, Holandija, a toj grupi zemalja pridružili su se i Španija i Portugal.

Cilj je obezbediti minimum 100 tenkova za ukrajinsku vojsku, koja bi sa njima trebala da preokrene rat na istoku Ukrajine.

Leopard 2A6

Leopard 2 A6 je standardna verzija tenka Leopard 2 kome je povećana vatrena moć i modernizovani određeni sistemi koji tenku poboljšavaju borbene mogućnosti i povećavaju efikasnost borbenog delovanja i time smanjuju opterećenje posade. Zato stručnjaci verziju A6 koja je počela da se proizvodi 2001. godine smatraju da spada u tri najbolje modernizacije tenka na svetu.

Tenk ima novi top RH 120 mm L/55 koji omogućava veću energiju barutnih gasova od 7.000 bara, veću brzinu projektila 1750m/s i veću efikasnost gađanja na daljinama do 3.5 km kad tenk stoji i 2,5 km dok je tenk u pokretu. Životni vek tenkovske cevi iznosi 700 ispaljenih tenkovskih granata.

Probojnost novih projektila je veća za 30 posto APFSDS-T DM53 probije homogeni čelični oklop debljine 700-740 mm na daljini od 2 km. Granate DM53-A i DM 63 LKE sa barutnim punjenjem nezavisno od spoljne temperature se mogu koristit u temperaturnim rasponima od -46 do +63 stepena celzijusova.

Kumulativna granata DM 12A2 je namenjena uništavanju oklopnih ciljeva na daljinama od 3,5 km. Granata je punjena delovima čelika i teških metala. Sistem za upravljanje vatrom sastoji se od nove osmatračke sprave EFES -18 i pomoćne FERO Z-18, komandirove PERI-R17A2-svoj-tuđi, laserski dlajinomer da filterom za zaštitu očiju nišandžije, termalni noćni kanal za daljine do 2 km, sistem za lasersko označavanje LIRD.

Članovi posade tenka imaju ekrane koji prikazuju sve bitne informacije za funkcionisanje tenka. Tenk ima ugrađen i TIUS sistem za kontrolu informacija u koji se slivaju svi podaci potrebni posadi za delovanje u realnom vremenu. Na ekranu komunikacijsko-informacionog sistema prikazuje se i digitalna karta ratišta.

Pasivna zaštita tenka identična je onoj na verziji A 5, a u sklopu te zaštite ugrađen je efikasniji sistem za provetravanje motora za smanjenje IC odraza tenka. Maskirna boja olakšava kmauflažu, a rezervoar za gorivo obložen je sa posbenom masom. Tenk je zadržao odlične manevarske osobine zahvaljujući poboljšanju na tenkovskom motoru.

Verzija A6 postoji u dve podverzije 2A6EX izvozna i 2A6 sa protivminskom zaštitom zbog koje mu je standardna masa povećana za 2 tone. Zbog povečanja mase tenk je doio novi motoro MB 873-Ka501 jaline 1320kW ili 1.800 konjskih snaga.

Kurir.rs/Bild.de/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track