GENERAL PAVEL UDARIO NA ZEMANA: Nisam protiv izvinjenja za bombardovanje SR Jugoslavije, ali neka kaže da je dao saglasnost za to!
Foto: AP, Сергей Величкин / TASS / Profimedia, Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

okrđaji pred drugi krug izbora

GENERAL PAVEL UDARIO NA ZEMANA: Nisam protiv izvinjenja za bombardovanje SR Jugoslavije, ali neka kaže da je dao saglasnost za to!

Planeta -

Mogući novi predsednik Češke, general u penziji i nekadašnji šef Vojnog komiteta NATO, Petr Pavel (61) nije protiv toga što se predsednik Miloš Zeman izvinio za bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine, ali da smatra da je u izvinjenju trebalo da kaže da je kao tadašnji premijer dao saglasnost za tu operaciju NATO.

"Mi smo u to vreme bili članica NATO nekoliko sedmica i Miloš Zeman kao premijer potpisao je slanje vojnika i naše učešće u toj misiji. To naravno ne isključuje izvinjenje godinama kasnije. Ali trebalo je da prizna i svoj udeo u tome", kazao je general Pavel u predizbornom intervjuu Češkoj televiziji.

Miloš Zeman
foto: Youtube prtscr / CNN Prima NEWS

Pored toga da li Pavel smatra da je greška bilo bombardovanje SRJ, koje je, kako je naglasila novinarka već godinama žig srama na Zapadu, posebno što su u Srbiji ginuli i civili, češki javni tv servis zanimalo je i da li je 1999. podržavao kopnenu intervenciju u Srbiji.

"Kada smo tada razgovarali o mogućnosti rešavanja te situacije, u slučaju da vazdušni napadi ne donesu rezultate i da je Srbija eventualno nastavljala sa tim nagoveštajima genocida koji su tada prestrašili zapadni svet, jer mu je stalno pred očima bila Srebrenica i nije želeo da se ona ponovi tada na Kosovu, morala bi verovatno da se upotrebe i dalja sredstva", kazao je general Pavel.

Petr Pavel
foto: Profimedia/Tomas Tkacik / Zuma Press

On je naglasio da su ti razgovori o kopnenoj operaciji tada bili samo procena mogućnosti, racionalna analiza šta bi se eventualno desilo, a ne huškanje na rat.

Kandidat za predsednika Češke kazao je takođe da su u Srebrenici 1995, holandski vojnici pogrešili što uprkos naredjenju da se ne uključuju u borbu, nisu oružjem stali u odbranu bošnjačkih civila.

"Vojnici bi pogrešili kada ne bi poslušali naredjenje. Oni su imali jasno naredjenje da se ne uključuju u borbe. U ovom slučaju pogrešila je pre komanda misije nego holandski vojnici koji su tamo bili", rekao je general Pavel.

Kao i drugi iz grupe mladih čeških oficira koji su započeli vojničku karijeru u Narodnoj armiji komunističke Čehoslovačke a nastavili je u armiji posle pada komunista i raspada Čehoslovačke u zapadnim vojnim školama i u NATO i Pavel je služio u misijama u bivšoj Jugoslaviji, konkretno u sastavu UNPROFOR-a.

Za spas francuskih vojnika koji su se obreli januara 1993. godine u Karinu, kraj Knina, izmedju vatre srpske i hrvatske strane a Pavel ih je sa svojom jedinicom evakuisao preko srpskih položaja dobio je od Francuske vojni krst za hrabrost i Nacionalni orden Legije časti.

Andrej Babiš
foto: EPA / Martin Divíšek

Pred drugi krug izbora za predsednika Češke 27. i 28. januara prema svim anketama raspoloženja birača vodi, sa 53 do 58 odsto moguće podrške, general Petr Pavel. Njegovom protivkandidatu, bivšem premijeru, tajkunu agro i hemijske industrije Andreju Babišu, koga podržava odlazeći predsednik Miloš Zeman ne pomaže oštra kampanja raspirivanja strasti i strahova da bi general Pavel kao šef države uvukao Čehe u rat sa Rusijom i slao ih da ginu, koju vodi u stilu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja