"TURSKA IGRA VIŠESTRUKU IGRU?" Petrović: Blokiraju ulazak Švedske u NATO da se ne bi zamerili Rusiji! ERDOGANU NAJVAŽNIJI IZBORI?
Foto: Kurir Televizija, EPA/ANDERS WIKLUND

planeta

"TURSKA IGRA VIŠESTRUKU IGRU?" Petrović: Blokiraju ulazak Švedske u NATO da se ne bi zamerili Rusiji! ERDOGANU NAJVAŽNIJI IZBORI?

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doveo je u pitanje proširenje NATO, nakon što je upozorio Švedsku da ne očekuje podršku za kandidaturu za članstvo, pošto su za vikend u Stokholmu protestovali antiislamski i prokurdski aktivisti.

Erdogan je osudio protest Rasmusa Paludana zbog paljenja Kurana, rekavši da je to uvreda za sve, a posebno za muslimane. Posebno je bio ljut na švedske vlasti što su dozvolile da se demonstracije održe ispred turske ambasade u Stokholmu pod zaštitom snaga bezbednosti.

„Jasno je da oni koji su dozvolili da se takva podlost dogodi ispred naše ambasade više ne mogu očekivati nikakvu dobru volju od nas u vezi sa svojom aplikacijom za članstvo u NATO“, rekao je Erdogan i dodao da je Švedska sigurno ukalkulisala posledice Paludanovih demonstracija.

Puls
foto: Kurir televizija

O odnosima ove dve zemlje govorio je u emisij Puls Srbije dr Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

- Turska ima vrlo ambicioznu koncepciju. Ona podrazumeva saradnju sa više centara moći. Ovakav odnos prema Švedskoj je rezultat namere da se ne zamera Rusiji i da sarađuje sa Rusijom. Suština turskog nacionalnog interesa je prećutkivanje genocida nad Jermenima i na progonu Kurda. Ovde sa jedne strane imamo nacionalne interese Turske, ali sa druge strane u pokušaju blokade Švedske vidim jedan link da se ostane u dobrim odnosima sa Rusima. Turska se raskusurava na više strana - ocenio je Petrović.

Vladimir Putin, Erdogan
foto: Shutterstock

Istakao je da Erdoganu veoma važno da pobedi na predstojećim izborma, a da mu najveća opasnost preti od prozapadne opozicije što može biti dodatni razlog negovanja dobrih odnosa sa Rusijom

- Erdoganu je značajno da dobije izbore. On nema ozbiljne opozicije osim prozapadne. On prosto očekuje da će zapad i Amerika će duvati u leđa opoziciji za ove izbore i odatle afinitet prema Rusiji. Orban I Erdogan imaju neku svoju politiku bez obzira što su članice NATOa. Ovo je jedna uzavrela situacja - kaže Petrović i dodaje da je njegov utisak da u Švedskoj nema islamofobije.

- Moj je utisak da je Švedska jedna od najliberalnijih zemalja koje dopuštaju mnogo toga nacionalnim i verskim manjinama. Koji bi bio interes zapada da raspiruje antiislamska osećanja u Švedskoj. Ja tu ne vidim nikakvu logiku.

03:45

TURSKA IGRA VIŠESTRUKU IGRU? Petrović: Blokiraju ulazak Švedske u NATO da se ne bi zamerili Rusiji ERDOGANU NAJVAŽNIJI IZBORI?

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track