POLJSKA SPREMNA DA PREDA UKRAJINI SVOJE F-16: Enigma da li Ukrajina u paketu dobija i krstareće rakete za napad na Rusiju?!
Foto: Shutterstock, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Naoružavanje

POLJSKA SPREMNA DA PREDA UKRAJINI SVOJE F-16: Enigma da li Ukrajina u paketu dobija i krstareće rakete za napad na Rusiju?!

Planeta -

Poljski premijer Mateuš Moravjceki koji se nalazio u obilasku 18. mehanizovane divizije zvane "Gvozdena" u mestu Šeldece na istoku Poljske izjavio je u obraćanju medijima da je Poljska spremna da u koordinaciji sa NATO paktom ukrajini preda borbene avione F-16 u verziji Blok 50 kojih ukupno ima 48 primeraka.

"Poljska je spremna da u koordinaciji sa NATO-om Ukrajini preda borbene avione F-16. Po ovom pitanju ćemo delovati u punoj koordinaciji sa drugim zemljama NATO-a i SAD", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Ovom izjavom Poljske priča o tome da će Ukrajina uskoro u 10 trašni pomoći dobiti borbene avione F-16 o čemu je govorio i portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Iganat.

Očigledno je da će zamisao postati stvarnost i da će Ukrajina dobiti moderne borbene avione, sa kojim će pokušati da ostvare prevlast u vazdušnom prostoru.

Poljska je inače jedna od prvih članica nekadašnjeg Varšavskog pakta koja je dobila ove borbene avione. Od ubojnih sredstava ovi avioni opremljeni su raketama vazduh vazduh u verzijama AIM-9X, AIM-120C, GPS vođenim bombama GBU-39 JADAM i krstarećim raketama AGM-158 JASSM-ER i to 70 komada.

U slučaju da Poljska odluči da svih 70 krstarećih raketa AGM-158 JASSM-ER ustupi Ukrajini to bi moglo zajedno sa donacijom krstarećih raketa Storm Šedou koje je spremna da preda Velika Britanija veliku opasnost za Moskvu.

Zapravo borbeni avioni F-16 i Tornado koje traži Ukrajina su nosači krstarećih rakets sa kojima bi mogli da pogode svaki deo evropske Rusije, a posebno visokovredne ciljeve u Moskvi. Otuda je Ministarstvo odbrane Rusije naredilo posle nekih obaveštajnih informacija koje su dobijene od GRU krenulo da raspoređuje dva prstena PVO sistema oko Moskve.

Da li će ovaj plan realizovati pokazaće vreme. U slučaju da Ukrajina dobije Poljske, ali i ostale verzije lovca F-16 to če biti veliki izazov za Moskvu.

Inače ukrajinski odbrambeni portal "Defence Express" objavio je da je Ukrajini potrebno 180 borbenih aviona u verziji F-16 kako bi potpuno zatvorili nebo nad čitavom Ukrajinom. Kako je navedeno Ukrajina bi mogla da formira pet avio brigade sa tim avionima, a svaka bi imala po tri eksadrile od kojih bi svaka imala po 12 aviona.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track