KINA POSTAJE PRETNJA PO NATO, STOLTENBERG ZABRINUT: "NATO želi više prijatelja jer Rusija i Kina bliže sarađuju"
Foto: EPA

tenzije

KINA POSTAJE PRETNJA PO NATO, STOLTENBERG ZABRINUT: "NATO želi više prijatelja jer Rusija i Kina bliže sarađuju"

Planeta -

Sve veće sampouzdanje Kine i njena saradnja s Rusijom izazov su ne samo za Aziju, već i za Evropu, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tražeći čvršću saradnju i više "prijatelja" za NATO u indo-pacifičkom regionu.

Stoltenberg je tokom posete Japanu rekao da Kina sve više netransparentno ulaže u nuklearno oružje i rakete dugog dometa i bez angažovanja u dijalogu o kontroli atomskog naoružanja dok pojačava pretnje Tajvanu.

"Činjenica da se Rusija i Kina približavaju i značajna ulaganja Kine i njene nove napredne vojne sposobnosti samo naglašavaju da Kina predstavlja pretnju, izazov i za saveznike u NATO-u. Bezbednost nije regionalna, već globalna stvar", rekao je Stoltenberg u govoru na Univerzitetu Keio u Tokiju.

Dodao je da "NATO mora da se pobrine da ima prijatelje" i da je važno bliže sarađivati s partnerima u Indo-Pacifiku jer Kina u saradnji s Rusijom "autoritarno odbacuje" međunarodni poredak zasnovan na pravilima, otvoren i demokratski.

Stoltenberg je rekao da NATO ne smatra Kinu protivnikom, niti traži konfrontaciju i da će Alijansa nastaviti da sarađuje sa Kinom u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promene.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Mao Ning, izjavio je da je Kina " za regionalni i globalni mir i stabilnost" i kritikovao NATO što je Kinu označio kao pretnju i proširio vojne veze sa Azijom.

"Azijsko-pacifički region nije bojno polje za geopolitičko nadmetanje i taj region ne pozdravlja hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju", rekao je Mao.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track