PATRIJARH KIRIL: Jedinstvena harmonija ruske crkve i države
Foto: EPA Yuri Kochetkov

PATRIJARH KIRIL: Jedinstvena harmonija ruske crkve i države

Planeta -

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril opisao je odnos crkve i države u savremenoj Rusiji kao jedinstven i naveo da nikad nije bilo takve harmonije svetovnog i duhovnog od ustanovljenja Ruske pravoslavne crkve (RPC).

"Danas RPC postoji u jedinstvenim uslovima, u harmonijskom odnosu svetovnog i crkvenog, uz punu autonomiju, nemešanje i sa opštom svešću o važnosti interakcije obe sile jednog društva, države i crkve, kako bi naša zemlja nastavila tu istinsku, nezavisnu od crkve, politiku svetske moći kojom hrabro idemo napred", rekao je patrijarh posle liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u sredu, na 14. godišnjicu ustoličenja na patrijaraški tron.

Poglavar RPC je izrazio zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji podržava konstruktivne odnose crkve i države, prvi put u dugoj istoriji Ruske pravoslavne crkve.

"Čak i u pravoslavnom carstvu crkva je bila ne samo pod uticajem, već je morala pažljivo da sluša šta država govori. I često je bilo potrebno da se odstupi od pastirskih principa crkve i da se prati uputstvo odozgo. Možda se upravo zbog toga, odmah nakon smene državne vlasti u sovjetskom periodu, i desio progon crkve", dodao je patrijarh.

Patrijarh je zahvalio na podršci i svim arhijerejima i sveštenstvu sabranom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja