UPUCAN, ALI IPAK NE STAJE, PADA TEK KAD ISKRVARI: Šokantna ispovest ukrajinskih vojnika za CNN o borbi sa Vagnerovcima kod Bahmuta
Foto: AP Photo/Libkos

neverica

UPUCAN, ALI IPAK NE STAJE, PADA TEK KAD ISKRVARI: Šokantna ispovest ukrajinskih vojnika za CNN o borbi sa Vagnerovcima kod Bahmuta

Planeta -

Jugozapadno od grada Bahmuta ukrajinski vojnici Andrij i Borisič žive u bunkeru osvetljenom svećama. Već nekoliko nedelja se suprotstavljaju stotinama boraca koji pripadaju ruskoj privatnoj vojnoj grupi Vagner.

Sa balaklavom na glavi Andrij za CNN govori o jednom naizgled beskonačnom vatrenom okršaju kada ih je napala "poplava" Vagnerovih boraca.

- Borili smo se oko 10 sati. I to nije bilo u talasima, bilo je neprekidno - rekao je Andrij.

Njihove puške AК-47 su se toliko zagrejale od stalnog pucanja, kaže Andrij, da su morali da ih menjaju.

- Bilo je oko 20 vojnika na našoj strani. I recimo 200 sa njihove strane - kaže on.

Vagnerov način ratovanja je da pošalje prvi talas napadača koji se uglavnom sastoji od novih regruta direktno iz ruskih zatvora. Oni malo znaju o vojnoj taktici i slabo su opremljeni. Većina se samo nada da će, ako prežive šestomesečni ugovor, moći da odu kući umesto da se vrate u ćeliju.

Sledi druga grupa, kaže, koja se usmeri na još 30 metara.

- Tako, korak po korak, Vagner pokušava da ide napred, dok u međuvremenu gubi mnogo ljudi - rekao je.

Tek kada je prvi talas iscrpljen, Vagner šalje iskusnije borce, često sa boka, u pokušaju da pregazi ukrajinske položaje.

Ruska Vojska, Vagnerovci
foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

Andrij kaže da je suočavanje sa napadom bilo zastrašujuće i nadrealno iskustvo.

- Naš mitraljezac je skoro poludeo. Kolega je jednog upucao, ali on nije pao. Tek posle nekog vremena, kada je možda iskrvario, jednostavno je pao - rekao je.

Andrii poredi bitku sa scenom iz filma o zombijima.

ukrajinski vojnik
foto: Prinstscreen Twitter

- Penju se preko tela svojih prijatelja, gazeći ih. Izgleda da je vrlo, vrlo verovatno da dobiju neku drogu pre napada - kaže on, a tvrdnju CNN nije mogao nezavisno da proveri.

Čak i nakon što su prvi talasi eliminisani, napad je nastavljen jer ukrajinski branioci kažu da su ostali bez metaka i da su se našli okruženi.

- Problem je bio što su nas obišli. I tako su nas okružili. Došli su sa druge strane. Nismo očekivali da će doći odatle. Pucali smo do poslednjeg metka, pa smo bacili sve granate koje smo imali i ostali smo samo ja i nekoliko momaka. Bili smo bespomoćni u toj situaciji - rekao je.

Vagner
foto: Printscreen Twitter

Imali su sreće, jer se Vagner na kraju dana povukao.

Andrijev izveštaj o Vagneru poklapa se sa izveštajem ukrajinske obaveštajne službe koji je CNN dobio prošle nedelje.

Prema tom izveštaju, ako Vagnerove snage uspeju da zauzmu poziciju, artiljerijska podrška im omogućava da kopaju lisičje rupe i konsoliduju svoje dobitke. Prema ukrajinskim presretnutim informacijama, koordinacija između Vagnera i ruske vojske često nedostaje.

CNN je ove nedelje kontaktirao šefa Vagner grupe Jevgenija Prigožina u vezi sa optužbama za zloupotrebu u redovima grupe.

Prigožin je odgovorio u izjavi koja je bila uglavnom sarkastična preko njegove službe za štampu, nazvavši CNN "otvorenim neprijateljem" pre nego što je insistirao da je Vagner "uzorna vojna organizacija koja se pridržava svih neophodnih zakona i pravila savremenih ratova".

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin
Jevgenij Prigožin i Vladimir Putinfoto: AP, AP/Sergei Bobylev

Andrijeva jedinica kaže da je zarobila jednog Vagnerovog borca, čija je priča tragična isto koliko je Vagnerova taktika primitivna i brutalna.

Prema snimku, zarobljeni borac je inženjer, ali je počeo da prodaje drogu da bi zaradio nešto novca. Dobrovoljno se prijavio da se pridruži Vagneru u uverenju da će to izbrisati njegov krivični dosije kako bi njegova ćerka imala manje problema da jednog dana postane advokat.

- A kad si shvatio da si samo meso? – pita ga Andrij.

- Na prvom borbenom zadatku - odgovorio je.

Andrij kaže da je rekao inženjeru da se Rusi laše da se bore za slobodu u svojoj zemlji, a on se sa tim složio.

- Da, ovo je istina. Plašimo se Vladimira Putina - rekao je.

Andrij, koji je iz grada Odese na jugozapadu zemlje i pridružio se vojsci nekoliko dana nakon ruske invazije, kaže da bez obzira na to koliko još boraca bude poslato da juriša na njihove položaje, oni će se odupreti.

- Većina mojih momaka su volonteri. Imali su dobar posao, dobru platu, ali su došli da se bore za otadžbinu. I to čini veliku razliku. Ovo je rat za slobodu. To čak nije ni rat između Ukrajine i Rusija. Ovo je rat između režima i demokratije - kaže on.

Kurir.rs/Blic/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track