ROSTEK: Nemački leopardi laka meta za ruske protivtenkovske sisteme
Foto: Prinstcreen Youtube

ROSTEK: Nemački leopardi laka meta za ruske protivtenkovske sisteme

Planeta -

Ruska vojno-industrijska korporacija "Rostek" objavila je da njeni protivtenkovski sistemi "kornet" mogu da unište tenkove koje NATO planira da pošalje Ukrajini, uključujući i nemačke "leoparde", bez većih problema.

Iako je reč o sofisticiranim tenkovima sa kvalitetnim oklopima, oni nisu neprobojni, rečeno je u "Rosteku" a prenosi TASS.

Iskustvo sa terena pokazuje da su i stariji protivtenkovski sistemi, manje kvalitetni od onih kojima ruska vojska raspolaže, uspevali da unište te tenkove, tvrde u ruskoj kompaniji.

Pored protivtenkovskih sistema "kornet", nemački "leopardi" mogu biti uništeni i granatama za probijanje oklopa kalibra 125 milimetara "mango", kao i projektilima vazduh-zemlja 9K121"vihor" i 9M120 "ataka".

Za razliku od ruskih tenkova, "leopardi" ne raspolažu eksplozivnim reaktivnim oklopom, što ih čini ranjivim na udare tih projektila koje ispaljuju ruski vazduhoplovi.

"Nemački tenkovi će sigurno biti onesposobljeni granatama 'mango', nevezano za ugao pod kojim bude došlo do udara. Tenk će biti uništen ako bude pogođen spreda ili sa strane", piše u "Rostekovom" izveštaju.

Leopard 2, Leopard 2 A4, tenk Leopard, Leopard tenk, nemački tenk, Leopard
foto: Hannu Mononen / Alamy / Alamy / Profimedia

U toj kompaniji naglašavaju da ruska vojska raspolaže i tenkovima T-90, koji imaju pojedine karakteristike koje ih čine superiornim u odnosu na "leoparde" i sposobnim da ih unište.

"Slanje zapadnih tenkova u Ukrajinu značajno povećava rizik od eskalacije, ali je malo verovatno da bi to moglo značajnije da ojača ukrajinsku vojsku", rekao je ruski vojni analitičar Vasil Dandikin.

Ukrajinci će imati problema i sa obukom vojnika, pošto nju nije moguće standardizovati ukoliko se koriste tenkovi iz različitih zemalja koji imaju specifične karakteristike i procedure za upravljanje, rekao je on. To ukrajinskim snagama neće doneti prednost, zaključuje Dandikin.

Šta je protivtenkovski sistem "kornet"?

Protivtenkovski sistemi "kornet" dizajnirani su za uništenje tenkova i drugih oklopnih vozila, uključujući i borbena vozila za sa savremenim reaktivnim oklopom.

NATO naziv sa ovaj sistem naoružanja je "AT-14 sprigan", a ima domet od 100 do 5.500 metara tokom dana, i do 3.500 metara tokom noći.

"Kornet" ima rakete kalibra 152 milimetra, a Hezbolah ih je uspešno koristio protiv izraelskih tenkova u ratu na jugu Libana 2006. godine.

Tim sistemom naoružanja rukuju dva čoveka, ali je moguće da ga koristi i samo jedan ukoliko je to neophodno. Jedan od dvojice vojnika nosi lansirnu cev i raketu koja se u njoj nalazi, dok drugi nosi sistem za kontrolu vatre i dnevni i noćni nišan na prenosivom tronošcu.

Projektili vazduh-zemlja "viho", kojim je naoružan helikopter Ka-52, proizvode se u fabrici naoružanja "Kalašnjikov". Ti projektili imaju domet od 800 do 10.000 metara i maksimalnu brzinu od 610 metara u sekundi (2.196 kilometara na čas), a mogu da probiti oklop debljine do 750 milimetara.

Protivtenkovska raketa "ataka" pogodna je za uništavanja neprijateljskog oklopa, trupa, bunkera, protivvazdušnih sistema i drugih meta. Unapređene verzije tih projektila mogu dostići brzinu i do 550 metara u sekundi (1.980 kilometara na čas).

Potkalibarske pancirne granate "mango" pogodne su za udare na neprijateljske tenkove, samohodnu artiljeriju i druga oklopna vozila. Rusija je projektile "mango" sa novim i unapređenim karakteristikama predstavila 2019. godine.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track