"LETE AMERIČKI BOMBARDERI SA NUKLEARNIM ORUŽJEM" Mitrović: Ukrajinski sukob pojačava tenzije između Južne i Severne Koreje!
Foto: Shutterstock

posledice rata

"LETE AMERIČKI BOMBARDERI SA NUKLEARNIM ORUŽJEM" Mitrović: Ukrajinski sukob pojačava tenzije između Južne i Severne Koreje!

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje upozorilo je da su vojni manevri u Žutom moru doveli situaciju do "ekstremne crvene linije" a da Amerika Korejsko poluostrvo gura na ivicu nuklearnog rata! Da li se otvara još jedno ratno žarište?

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovala je prof. dr Dragana Mitrović, rukovodilac Centra za azijske studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

- Korejsko nuklearno pitanje jeste jedno pitanje koje je čvorišna tačka tih zategnutih odnosa i ostatak hladnog rata u ovom delu sveta. Dve koreje pripadaju različitim ideološkim bolokovima. Južna Koreja je najvažnije osonac Američke dominacije u tom delu sveta. Zato se uvek vojne vežbe u Južnoj Koreji od strane Severne doživljavaju kao pretnja - rekla je Mitrović istakaviši da utisak pretnje nije bez osnova:

- Vojne vežbe i jesu nesporna vojna pretnja. Tada preleću američki vojni bombarderi koji nose nuklearno naoružanje veoma blizu Severne Koreje. I jedni i drugi su u pravu kada jedni druge optužuju za ugrožavanje mira.

Ocenila je poziciju Japana ka zavisnu od Sjedinjenih Američkih Država.

- Japan je okružen nuklearnim silama, Rusijom i Kinom koje smatra neprijateljskim zemljama. Budući da je bio žrtva nuklearnog napada, u tamošnjem javnom mnjenju je nezamislivo da proizvodi nuklearno oružje, ali to ga stavlja u poziciju zavisnosti od Sjedinjenih Američkih država.

02:11

LETE AMERIČKI BOMARDERI SA NUKLEARNIM ORUŽJEM! Mitrović: Ukrajinski sukob pojačava tenzije između Južne i Severne Koreje!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track