FABRIKA U PENSILVANIJI PRAVI ARTILJERIJSKE GRANATE ZA UKRAJINU: Radi se 24 sata dnevno, napravi se 11.000 projektila MESEČNO
Foto: Printscreen Telegram

pomoć za ukrajinsku vojsku

FABRIKA U PENSILVANIJI PRAVI ARTILJERIJSKE GRANATE ZA UKRAJINU: Radi se 24 sata dnevno, napravi se 11.000 projektila MESEČNO

Planeta -

U fabrici municije Scranton Armi u severoistočnoj Pensilvaniji, unutar niza zgrada od crvene cigle timovi radnika rade danonoćno na proizvodnji artiljerijskih granata za Ukrajinu.

fabrika
foto: Printscreen Telegram

Granate od 155 milimetara, koje se ispaljuju iz haubica ključne su za odbranu od ruske invazije. Hiljade projektila ispaljuje se svakog dana u sukobu koju američki i ukrajinski zvaničnici upoređuju sa Drugim svetskim ratom, a to iscrpljuje i postojeće zalihe američke vojske.

Bajdenova administracija je Ukrajini već dala više od milion granata od 155 milimetara. Kako se borbama ne nazire kraj, američka vojska planira da poveća trenutnu proizvodnju od oko 14.000 granata od 155 milimetara mesečno na 20.000 do ovog proleća, a na čak 90.000 do 2025. godine, trošeći na to 1,9 milijardi dolara samo ove godine.

Fabrika Scranton, koja proizvodi 11.040 granata mesečno, nalazi se u centru planirane industrijske transformacije vojske. Otprilike 300 zaposlenih radi u kompleksu od 15 ari, gde ogromna mašina seče, topi, preoblikuje i rafinira čelične šipke od 2.000 funti u elegantne projektile visoke dva metra.

Fabrika je u vlasništvu vojske, ali njome upravlja naoružana jedinica General Dinamics Corp. i trenutno radi 24 sata dnevno, pet dana u nedelji sa smenom za vikend.

fabrika
foto: Printscreen Telegram

Nakon se granate naprave, one se utovaruju u kamione i odvoze u drugu fabriku u Ajovi, gde se pune eksplozivom.

(Kurir.rs/The Time)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track