ZELENSKI STIGAO U LONDON Održao govor u parlamentu i poručio: Ovde sam u ime hrabrih, znamo da će Rusija izgubiti
Foto: EPA-EFE/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR

poseta velikoj britaniji

ZELENSKI STIGAO U LONDON Održao govor u parlamentu i poručio: Ovde sam u ime hrabrih, znamo da će Rusija izgubiti

Planeta -

"Ovde sam u ime hrabrih. U ime naših ratnih heroja koji su u rovovima štiteći Ukrajinu od neprijateljskih projektila", rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski britanskim parlamentarcima u Londonu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Zelenski se u dvorani Vestminsterske palate, tokom svoje prve posete britanskoj prestonici od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu što je osiguralo opremu njegovim vojnicima i obuku onih na prvoj liniji fronta.

- Dobro će uvek pobeđivati. Znamo da će Rusija izgubiti. I znamo da će naša pobeda promeniti svet - a ovo je promena koju je svet čekao. I Velika Britanija ide sa nama. To će biti pobeda nad samom idejom rata. Bilo ko, svaki agresor će znati šta će mu se dogoditi ako pokuša da napadne svetski poredak, rekao je šef države.

On je zahvalio bivšem premijeru Borisu Džonsonu, jer je "ujedinio druge kad se to činilo apsolutno, apsolutno nemogućim". "Hvala ti", poručio je Zelenski Džonsonu.

Zelenski je kazao da su Ukrajinci i Britanci branili slobodu toekom Drugog svetskog rata i istakao da će Rusija izgubiti. On je zahvalio što je Britanija uvela sankcije Rusiji, i ocenio da se one moraju nastaviti sve dok Kremlj više ne bude mogao finansirati svoj rat protiv Ukrajine.

Prethodno je britanski premijer Riši Sunak u obraćanju britanskom parlamentu rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati Ukrajinu do kraja.

Sunak je rekao da je Britanija vodeći evropski saveznik Ukrajine u NATO. Naglasio je da će zemlja ostati ujedinjena s Ukrajinom sve dok se ne osigura poraz Putinove "neprovocirane agresije".

Velika Britanija proširila je listu sankcija Rusiji, uključujući firme koje proizvode vojnu opremu i nekoliko pojedinaca "povezanih" s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštila je danas britanska vlada.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track