ŠOKANTNA TVRDNJA AMERIČKOG NOVINARA: Severni tok minirali ronioci američke mornarice, eksploziv aktiviran tri meseca kasnije
Foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

istraživanje

ŠOKANTNA TVRDNJA AMERIČKOG NOVINARA: Severni tok minirali ronioci američke mornarice, eksploziv aktiviran tri meseca kasnije

Planeta -

Ronioci američke mornarice su prošlog leta postavili eksploziv ispod gasovoda Severni tok, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije, objavio je na svom sajtu ugledni amrički novinar Sejmur Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, pozivajući se na obavešteni izvor.

„Prošlog leta, mornarički ronioci, koji su delovali pod okriljem <...> vežbe NATO-a poznate kao Baltops 22, postavili su daljinski aktivirane eksplozivne naprave koje su tri meseca kasnije uništile tri od četiri gasovoda Severni tok“, napisao je on, prenosi RIA Novosti.

Sejmur Herš
foto: Printscreen YT

On je rekao da je 26. septembra avion norveške mornarice bacio sonarnu bovu koja je aktivirala eksplozivne naprave.

Kako je novinar primetio, američki predsednik Džo Bajden odlučio je da sabotira Severni tok posle devet meseci veoma tajnih diskusija unutar vašingtonske nacionalne bezbednosne zajednice.

„Tokom diskusija, glavno pitanje je bilo kako ne ostaviti dokaze“, rekao je Herš.

On je naveo da je CIA insistirala na tajnosti operacije, jer ako bi ona bila povezana sa SAD, to bi izgledalo kao ratni čin.

On je dodao i da je u organizovanje sabotaže umešan i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Država Džejk Saliven.

Američka mornarica je, sa svoje strane, ponudila da koristi podmornicu za napad na Severni tok, a Vazduhoplovstvo - daljinske bombe sa fitiljom, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, početkom prošle godine radna grupa CIA je Salivanovom međuagencijskom timu rekla sledeće: „Imamo način da dignemo u vazduh cevovode“.

Zamoljena za komentar ove tvrdnje, portparolka Bele kuće Adrijen Votson rekla je da to "laž i potpuna izmišljotina“. Temi Torp, predstavnica Centralne obaveštajne agencije, odgovorila je otprilike u istom stilu, precizirao je on.

Severni tok, curene gasa
foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

Herš je lično potvrdio za RIA Novosti autentičnost članka o umešanosti SAD u podrivanje Severnog toka, ali je odbio da iznese detalje o radu na materijalu, ne navodeći ko je njegov izvor.

Sejmur Herš je jedan od najpoznatijih američkih novinara. Godine 1969. objavio je veliku istragu o američkom vojnom masakru u Son Mi u Vijetnamu, za koju je dobio Pulicerovu nagradu. Tokom 1970-ih, Herš je opširno pisao o skandalu Votergejt, a 2004. o grubom postupanju prema zatvorenicima u zatvoru Abu Graib.

Gasovodi Severni tok 1 i 2 su oštećeni u eksplozijama krajem septembra 2022.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track