ODLAZAK MALOG HEROJA! STRADAO PAS KOJI JE SPASAO ZATRPANE U ZEMLJOTRESU: Ruševina se obrušila na njega dok je tražio preživele
Foto: MUP, Printscreen/Twitter

tuga u turskoj

ODLAZAK MALOG HEROJA! STRADAO PAS KOJI JE SPASAO ZATRPANE U ZEMLJOTRESU: Ruševina se obrušila na njega dok je tražio preživele

Planeta -

Mali heroj iz Meksika, pas po imenu Proteo, koji je poslat u Tursku da pomogne u spasilačkim operacijama tokom kojih je pronašao dve osobe ispod ruševina u Turskoj, nastradao je u nedelju tražeći preživele, saopštilo je meksičko Ministarstvo odbrane (SEDENA).

"Pripadnici Vojske i Ratnog vazduhoplovstva Meksika duboko žale zbog gubitka našeg druga Portea. Ispunio si svoju misiju kao član meksičke delegacije u potrazi i spasavanjima u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu!", navodi se u saopštenju ministarstva.

Vest je potvrdio i ministar za međunarodne odnose Marselo Ebrard.

"Tugujem zbog smrti Protea, člana SEDENA spasilačkog tima u Tursakoj. On je proslavio ime Meksika i našeg naroda", izjavio je Ebrard.

Ipak, na Tviteru se masovno pojavljuju tvrdnje da je Proteo poginuo tokom potrage za dve osobe ispod ruševina.

Meksički spasilački tim u Turskoj održao je ceremoniju u čast Protea minutom ćutanja i aplauzom zahvalnosti.

Vojnik Viljeda, koji je bio Proteov vodič, izjavio je da ovaj pas nikada nije odustajao i da je nastradao na zadatku, ne iznoseći detalje. Meksički mediji, pak, nezvanično navode da su se na Protea obrušile ruševine dok je tragao za preživelima.

"Nažalost, nećeš se vratiti sa mnom, ali uvek ću te se sećati. Nadam se da će te i celi Meksiko pamtiti i da te nikada neće zaboraviti. Videćemo se ponovo jednog dana", rekao je Porteov vodič.

Podsetimo, Proteo je bio jedan od 10 pasa tragača koji su poslati iz Meksika u Tursku prošle nedelje s ciljem da pomognu u operacijama potrage i spasavanja nakon razornog zemljotresa.

Meksiko je, između ostalog, poznat po čestim potresima zbog svog tektonskog okruženja, te obučavaju visoko obučene i specijalizovane pse za potragu i spasavanje.

Meksiko, u kojem su zbog svog tektonskog okruženja zemljotresi česta pojava, poznat je po visoko obučenim i secijalizovanim psima za potragu i spasavanje.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja