NORVEŠKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Na površinskim brodovima Severne flote Rusi ponovo postavili nuklearno naoružanje!
Foto: EPA / SARAH CHRISTINE NOERGFAARD

fokus 2023.

NORVEŠKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Na površinskim brodovima Severne flote Rusi ponovo postavili nuklearno naoružanje!

Planeta -

Norveški portal Barents observer objavio je informaciju iz izveštaja norveških obaveštajaca FOKUS 2023, u kome se navodi da površinski brodovi ruske Crnomorske flote ponovo su naoružani nuklearnim naoružanjem.

"Centralni deo ruskih nukelarnih kapacieteta raspoređen je na podmornicama i površinskim brodovima Severne flote. Taktičko nuklearno oružje predstavlja posebnu ozbiljnu pretnju u slulaju nekoliko operativnih scenarija koji mogu da uključe neke zemlje članice NATO", navodi se u godišnjem izveštaju Norveške obaveštajne službe.

To znači da su ruski ratni brodovi kao u doba Sovjetskog Saveza ponovo naoružani nuklearnim naoružanjem, posebno plovila Severne flote. Ovo je inače prvi put od kraja Hladnog rata da je ponovo spomenuto nukelarno naoružanje na ruskim ratnim brodovima.

U prošlogodišnjem izveštaju Kongresu SAD o ruskoj nuklearnoj doktrini i modernizaciji naoružanja, potvrđeno je da je razvijeno nekoliko novih sistema za isporuku kratkog dometa koji mogu da nose taktičke nuklearne bojeve glave. Međutim, navodi se u izveštaju, nikada nije potvrđeno da su nuklearni sistemi krstarećih raketa poput Kalibra, Cirkon i drugog pomorskog naoružanja zapravo raspoređeni na moru sa nuklearnim oružjem.

Barents Observer je ranije izvestio o pet različitih lokacija za skladištenje nuklearnog oružja na poluostrvu Kola.

Veruje se da Rusija ima oko 2.000 nestrateških nuklearnih bojevih glava.

Kurir.rs/Barents observer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track