APOKALIPSA U TURSKOJ: Zemljotres selo podelio na dva dela! Nestvarni snimci iz drona, SVUDA RUŠEVINE (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook/Rijeka Drava

stradalo i groblje

APOKALIPSA U TURSKOJ: Zemljotres selo podelio na dva dela! Nestvarni snimci iz drona, SVUDA RUŠEVINE (VIDEO)

Planeta -

Zemljotres koji se dogodio 6. februara 2023. osim što je napravio pustoš u gradovima, stvorio je pukotine na infrastrukturi, pa i na samoj granici Turske i Sirije gde su nastale jezive pukotine široke i po nekoliko metara.

Novinari posle akcije spasavanja foku usmeravaju u unutrašnjost gde se vide prave posledice razornog zemljotresa. jedno o takvih je i selo Gokčeder u provinciji Gaziantep gde je i bio epicentar stravičnog zemljotresa.

Snimci načinjeni iz vazduha dronom pokazali su jezive pukotine koje su se pojavile u zemlji nad srušenim selom. Pukotine su vidljive kao i ruševine svuda i na groblju, putevima, koji su preorani, kao da je neko zakačio ralo i krenuo u oranje, kućama. Ne postoji kuća koja je pošteđena.

Turski mediji navode da su meštani koji su spasavali imovinu iz napuklih ili srušenih kuća pokušali i da groblje saniraju, zaustave njegovo propadanje i saniraju štetu.

"Pokušali smo da popravimo najbolje što smo mogli", kaže Niru Džihan za sajt ahaber, koji dodaje da je odrastao u selu Gokčeder i dodaje da seljaci pokušavaju traktorima i lopatama da saniraju put, kako bi se to selo opet povezalo sa svetom.

Nuri Džihan dodaje da su pukotine formirane u ponedeljak rano ujutro kada je počeo zemljotres. Džihan dodaje da je mislio da je počela apokalipsa.

On prepričava da su tog jutra svi bežali da se spasu, a kad su se vratili posle 3-4 sata od zemljotresa krenuli su da spasavaju one koji su ostali. Par dana posle primetili su da je uzemljotresu stradalo i lokalno gorblje koje su sami sanirali, ali zemlja se i dalje otvara što im stvara problem.

Truski mediji navode da je zemljotres u okrugu Doganšehir napravio pukotine u zemlji koje su dugačke 16 kilometara i selo podelilo na dva dela. Južni deo sela spustio se za dva metra, a na sevru kuće su ostale skoro netaknute. Procene govre da je dubina pukotina veća od prosečne ljudske visine.

Kurir.rs/Ahaber

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track