PUTIN OZBILJNO POTCENIO ODLUČNOST UKRAJINSKOG NARODA: Podsekretarka SAD Viktorija Nuland najavila nove sankcije Moskvi
Foto: AA / Abaca Press / Profimedia

PUTIN OZBILJNO POTCENIO ODLUČNOST UKRAJINSKOG NARODA: Podsekretarka SAD Viktorija Nuland najavila nove sankcije Moskvi

Planeta -

Podsekretarka za politička pitanja pri američkom Stejt departmentu Viktorija Nuland je na brifingu koji je organizovao "The Brussels Hub rekla da je ruski predsednik Vladimir Putin ozbiljno potcenio odlučnost, sposobnost i hrabrost ukrajinskog naroda koji brani svoju zemlju, demokratiju i slobodu.

"On je takođe potcenio rešenost slobodnog sveta koji stoji uz Ukrajinu, naše saveznike i partnere koji će podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno. Sada smo ujedinjeniji nego što smo bili pre ove brutalne invazije. Ne samo da se Ukrajina hrabro bori, već danas imamo više od 50 država koje pružaju na desetine milijardi dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći. NATO je jači, UN su ujedinjenije nego što su ikada bile", rekla je na početku svog obraćanja ambasadorka Nuland, povodom predstojeće godišnjice rata u Ukrajini.

Ona je zatim dodala da je Ukrajina iznela predlog od deset tačaka za pravedni mir koji je predstavio predsednik Zelenski, dok, kako ona kaže, Rusija i dalje govori o lažnom miru.

"Ono što nam je potrebno je trajni mir u kojem Ukrajina može ne samo da ponovo postane, već i da napreduje unutar svojih granica. Nećemo se zalagati za bilo kakvu vrstu lažnog mira koji će Rusiji ne samo pomoći da odmori, već i da se oporavi i ponovo vrati. Vidite šta se dešava u Bahmutu. Rusija je objavila da kreće u novu ofanzivu. Ako je zaista tako, to je po mom mišljenju vrlo patetično. Ukrajina planira svoju kontraofanzivu malo kasnije", rekla je ona.

Viktorija Nuland
foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Ambasadorka je na kraju uvodnog obraćanja rekla da ne može da poveruje da sve ovo traje već godinu dana.

"Želim još jednom da pozdravim hrabrost i upornost ukrajinskog naroda na čelu sa predsednikom Zelenskim. Ne samo da se bore na frontu, već se sada susreću i sa opakom eskalacijom sukoba koju je Putin pokrenuo protiv njih u smislu napada na energetsku i drugu kritičnu infrastrukturu neselektivno napadajući civile, bombardujući gradove i filtrirajući decu u Rusiju. Trebalo bi da se stide", rekla je Nuland.

Na pitanje šta će se dogoditi sa sankcijama koje je SAD uvela Rusiji, podsekretarka ima jasan stav.

"Mislim da će 24. februara SAD i naši partneri uvesti novi paket sankcija Rusiji. One će produbiti i proširiti sankcije u pojedinim kategorijama, posebno po pitanju ograničenja protoka tehnologije u rusku odbrambenu industriju, kao i sankcionisanje pojedinaca koji su direktno uključeni u ovaj rat i koji ga podržavaju.

Uzećemo u obzir i nove mete koje izbegavaju sankcije, budući da su Rusi postali prilično pametni po tom pitanju. mislim na uvoz laptopova i frižidera preko trećih zemalja. proširićemo i bankarske sankcije. Pooštrićemo kontrolu izvoza, kojom će bitti obuhvaćen veći deo nelegalne trgovine, a posebno ćemo obratiti pažnju na države koje pomažu Rusiji da izbegne sankcije. javno smo govorili o našoj zabrinutosti za iran, Kinu, ali postoje i druge države koje se svesno ili nesvesno koriste za izbegavanje sankcija", rekla je ambasadorka SAD.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track