RUSKA I UKRAJINSKA VOJSKA DOVLAČE POJAČANJA: Sve napetije pred Putinov govor! Stiže vojska i teška tehnika
Foto: Kurir TV

da li se bliži nulti čas

RUSKA I UKRAJINSKA VOJSKA DOVLAČE POJAČANJA: Sve napetije pred Putinov govor! Stiže vojska i teška tehnika

Planeta -

Uoči obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, koji svi očekuju sa velikom pažnjom, ali i strahom u Ukrajini je zvaladalo realtivno zatišije.

Svi čekaju šta će to Putin imati da kaže pred poslanicima oba doma ruskog Parlamenta. Kao što je i njegov portparol Dimitrij Peskov najavio glavni fokus biće na rat u Ukrajini i konkretnim odlukama, kao i o ekonomskim pitanjima, funkcionisanju privrede.

To je dalo povod za spekulacije i nepotvrđena nagađanja da će Putin o svom obraćanju završiti ono što se zove Specijalna vojna operacija i da će uslediti totalni rat protiv Kijeva, takođe da će se prema zapadnim zemljama pre svega EU i NATO koji ekonomski i vojno pomažu Kijev primenti oštrije mere.

Isto tako nagoveštava se i prelazak Rusije na ratnu provredu, sa sadašnjeg nekog poluratnog stanja.

Da se nešto veliko priprema svedoče i bilbordi koji su se pojavili u Moskvi, a na kojima je glavni motiv Veliki otadžbinski rat 1941-1945 godina. Inače glavni ruski državni kanal Rossia 24 u ponedeljak u toku dana podelio je ekran i u desnom uglu počeo da emituje satnicu sa Putinovom slikom i najavom koliko je preostalo do njegovgo istorijskog govora.

S druge strane posle bajdenove posete Ukrajinska vojska počela je da prebacuje veliku količinu ljudstva i borbene tehnike jačine jedne brigade u Pavlovgrad u Dnjepropetrovskoj oblasti. Prebacivanje je izvedeno munjevito uoči govora, jer neke procene ukazuju na mogući pravac ruske ofanzive i iznenadni udar posle Putinovog govora.

S druge ruska vojska doprema i dalje velika pojačanja u ljudstvu i tehnici u pravcu Marijupolja i Ugledara. Marijupolj je tako trenutno postao najveća ruska vojna baza odakle će ruske udarne snage biti prebacivane na tri pravca velikom brzinom. U pripravnost je stavljena sva borbena tehnika koja se nalazi na tom pravcu, gde dominiraju tenkovi T-72, T-64 i T-62.

Prema nekim nezvaničnim procenama brojno stanje jednice koja je stigla je više od 5.000 vojnika koji se raspoređuju.

Kurir.rs/A.Mlakar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track