CNN TVRDI: Rusija testirala SARMAT dok je Bajden bio u poseti Ukrajini?! Opitovanje propalo!
Foto: Profimedia / EyePress News /Shutterstock

dva izvora administracije sad potvrdile

CNN TVRDI: Rusija testirala SARMAT dok je Bajden bio u poseti Ukrajini?! Opitovanje propalo!

Planeta -

Na dan kada je ruski predsednik Vladimir Putin objavio da ta zemlja napušta sporazum o širenju nuklearnog naoružanja START -3 CNN je objavio vest da je Rusija izvršila testiranje interkontinetnalne balisitčke rakete za vreme dok je američki predsednik Bajden boravio u službenoj poseti Ukrajini, ali da je opitovanje ovog projektila bilo neuspešno.

CNN se pozvao na dvojicu neimenovanih američkih zvaničnika, koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Naravno CNN potvrđuje da je Rusija unapred izvestila SAD o lansiranju interkontinentalne balističke rakete putem linije za deeskalaciju konflikta, rekao je jedan zvaničnik administracije SAD, dok je drugi za CNN rekao da testiranje rakete nije predstavljao rizik za SAD i da oni taj test ne vide kao anomaliju ili eskalaciju.

U pitanju je bilo testiranje nove interkontinetalne balisitičke rakete SARMAT koja je na zapadu dobila naziv "Satana II" koja ima sposobnos nošenja većeg broja nukelarnih bojevih glava, nezavisno usmerenih, čije testiranje nije uspelo.

Kao glavni argument da je opitovanje propalo Amerikanci navode, da bi to ruski predsednik Putin naglasiou obraćanju naciji u utorak prepodne.

Umesto toga navodi CNN Putin nijednom nije spomenuo lansiranje u govoru koji je trajao sat i 45 minuta. Ono što je međutim Putin spomenuo jeste suspenzija učešća u novom Sporazumu o smanjesnju strateškog nukelarnog naoružanja START-3, sa čime je ugoržen preostali sporazum koji reguliše brojnost dva najveća nukelarna arsenala u svetu.

CNN navodi da je testiranje rakete obavljeno u trenutku dok je Bajden bio u Ukrajini, međutim opet neimenovani izvor administracije SAD tvrdi da je bio pre Bajdena. Oba izvora navode ponedeljak, ali ne i vreme kad je izvedeno testiranje interkontinentalne balističke rakete SARMAT.

RS-28 SARMAT

Interkontinetalna blasistička raketa SARMAT poznata je i pod oznakom RS-28 neki je zovu i "Satana II" ili "Satanin sin" jer predstavlja naslednika prethodne verzije R-36M2, u NATO kodifikaciji poznate i kao SS-18 Satana. Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa koja treba da zameni široku paletu interkontinetalnih blasitičkih raketa SS-18 i Topolj M u raketnim silosima. Razvoj Sarmata, započet 2009. godine, Navodi se da ova interkontinentalna balistička raketa može da ponese 100 tona tereta što znači da se na njega može postaviti 10 težih nuklearnih bojevih glava ili 16 lakših, ili kombinacija pravih bojevih glava i lažnih koje bi na sebe preuzele savladavanje neprijateljske protivraketne odbrane. Navodno ima domet od 11.000 do čak 18.000 kilometara.

Interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ ima maksimalnu brzinu od sedam kilometara u sekundi, težine je 100 tona i ima pogon na tečno gorivo.

U stanju je da u sekundi izbriše sa lica Zemlje oblast veličine Teksasa ili Francuske, pisali su ruski mediji prošle godine, predstavljajući "Sataninog sina".

Ova raketa ruskoj javnosti prvi put predstavljena je 2016. godine. O ovoj raketi ruski predsednik Putin prvi put govorio je javno 2018. godine.

Kurir.rs/A.Mlakar/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track