"OVO JE NAJBRUTALNIJI RAT, A ODLUČEN JE U GLAVI JEDNOG ČOVEKA!" Analitičari šokirali: Rusija je OJAČALA NATO u ovom sukobu!
Foto: Shutterstock, Printscreen/Kurir TV

KURIR TV

"OVO JE NAJBRUTALNIJI RAT, A ODLUČEN JE U GLAVI JEDNOG ČOVEKA!" Analitičari šokirali: Rusija je OJAČALA NATO u ovom sukobu!

Planeta -

Tog 24. februara prošle godine začule su se prve sirene na teritoriji Ukrajine.

Na kratko se govorilo o miru i postizanju sporazuma, ali se brzo zaćutalo.

Svet nije mogao ni da pretpostavi da će sukob eskalirati do današnjih mera, i da će maltene cela Evropa, ali i svet na neki način trpeti posledice.

Rusija, Ukraina
foto: Shutterstock

Ulozi su sve veći, ali i pomoć koju Ukrajina dobija od Zapada, a stručnjaci tvrde da će nakon godinu dana sukob razviti još surovije metode sa novim naoružanjem, pa su prvih godinu dana opisali kao prvi krug pakla.

Gosti Usijanja koji su pričali o dosadašnoj, ali i mogućoj budućoj eskalaciji situacije bili su Božidar Forca, general u penziji i Duško Lopandić, nekadašnji diplomata, stručnjak za međunarodne odnose i profesor evropskog prava.

Forca je prvo rekao da će sukob trajati decenija i da je jako teže ne izgubiti nego pobediti u ratu.

- Ovaj sukob će trajati decenijama, ne mislim konkretno na oružani, a niko ne zna šta znači pobediti. Međutim, samtram da je mnogo teže ne izgubiti, nego pobediti. Šta bi značilo naterati Rusiju da izgubi, pa upravo crveno dugme - započeo je Forca.

Potom se Lopandić nadovezao i rekao da smatra da je Rusija već izgubila ovaj sukob.

00:46

Aćimović: Završen je prvi krug pakla u ratu, SADA SE UKLJUČUJE NOVO NAORUŽANJE!

- Generalno govoreći, smatram da je Rusija već izgubila, ne u vojnom, već u moralnom smislu. Ona se isključila iz Međunarodnog sistema, jer nas je ovaj rat vratio u 17. vek. Ovo je jedan imperijalni rat. Ovo je jedan brutalan rat, u kojima vidimo razne scene u zemlji koja je imala za cilj da se razvija i napreduje, a sada je potpuno uništena, četvrtina stanovnika je raseljena, ali je i stotine hiljada vojnika poginulo. Postoje i gradovi koji su potpuno sravljeni sa zemljom, dakle ovo je najbrutalniji mogući rat. Ovaj rat je odlučen samo u glavi jednog čoveka, koji je tvrdio da Ukrajinci ne postoje, ali je rat pokazao da i te kako postoje - rekao je Lopandić.

Nakon toga, Lopandić je rekao da je Rusija u ovom ratu ojačala NATO:

- Rusija je najveća zemlja na svetu i ne znam kako bi ona mogla da pevaća svoju bezbednost ukoliko se proširi za nekoliko kilometara. Smatram da je ona daleko smanjila svoju bezbednost ratom. Dakle, em je ojačala NATO, a i vratila je SAD na mesto centralnog igrača u Evropi.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja