SI NAREDIO VOJSCI DA BUDE SPREMNA ZA INVAZIJU? Eksplozivne tvrdnje šefa CIA, poznat i DATUM "Videli su kako je Putin prošao"
Foto: Alexandr Demyanchuk / AFP / Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

"Jača rizik od napada na Tajvan“

SI NAREDIO VOJSCI DA BUDE SPREMNA ZA INVAZIJU? Eksplozivne tvrdnje šefa CIA, poznat i DATUM "Videli su kako je Putin prošao"

Planeta -

Šef CIA Vilijam Berns rekao je da američke obaveštajne službe pokazuju da je kineski predsednik Si Đinping naredio vojsci njegove zemlje da bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027. Ali Berns misli da Si trenutno sumnja u svoj plan da napadne Tajvan s obzirom na iskustvo Rusije u ratu sa Ukrajinom.

epa07257711, Kina, Si Đinping
foto: EPA

U intervjuu za Si-Bi-Es, Berns je naglasio da SAD moraju ozbiljno da shvate Sijevu želju da kontroliše Tajvan.

- Znamo da je Si naredio kineskom vojnom vrhu da bude spreman za invaziju na Tajvan do 2027. godine, ali to ne znači da je odlučio da započne rat u toj ili bilo kojoj drugoj godini. Naš sud je da Si i njegovo vojno rukovodstvo danas sumnjaju da bi mogli da izvrše invaziju - rekao je Berns za CBS.

"Jača rizik od napada na Tajvan“

Tajvan i Kina su se razdvojili 1949. godine nakon građanskog rata koji je završen tako što je Komunistička partija preuzela kontrolu nad kopnom. Samoupravno ostrvo deluje kao suverena država, ali ga Ujedinjene nacije ili bilo koja veća država ne priznaju.

Godine 1979. predsednik SAD Džimi Karter je zvanično priznao vladu u Pekingu i prekinuo međunacionalne veze sa Tajvanom. Kao odgovor, Kongres je usvojio Zakon o odnosima sa Tajvanom, stvarajući merilo za nastavak odnosa.

SAD su u više navrata pružale zvaničnu podršku Tajvanu, iako Kina negoduje i tvrdi da je Tajvan deo kineske teritorije. Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će američke snage braniti Tajvan ako Kina pokuša da izvrši invaziju.

Bela kuća kaže da se američka politika nije promenila tako što je jasno stavila do znanja da Vašington želi da se status Tajvana reši mirnim putem. Ali Bela kuća ne otkriva da li bi američke snage mogle biti poslate kao odgovor na kineski napad.

Vladimir Putin
foto: EPA

Berns kaže da podrška SAD i evropskih saveznika Ukrajini nakon ruske invazije trenutno može poslužiti kao odvraćanje Kine da napadne Tajvan.

Međutim, Berns veruje da će rizici od mogućeg napada na Tajvan samo rasti.

- Videli su kako je Putin prošao u Ukrajini, to će verovatno povećati njihove sumnje da li da napadnu - prokomentarisao je Berns gostujući na CBS-u.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track