"OVO JE KRAJ SVETA U KOJEM SMO ŽIVELI!" Jovanović o neizvesnosti rata u Ukrajini: Nuklearni sukob lebdi u našoj svakodnevici
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

"OVO JE KRAJ SVETA U KOJEM SMO ŽIVELI!" Jovanović o neizvesnosti rata u Ukrajini: Nuklearni sukob lebdi u našoj svakodnevici

Planeta -

Tog 24. februara prošle godine začule su se prve sirene u Ukrajini, a istog dana je i ceo svet saznao za rat koji je dosad promenio tok sveta u raznim segmentima.

Borbena dejstva u Ukrajini se ne stišavaju, a ceo svet strahuje od potencijalnog nuklearnog sukoba.

Danas, kada imamo jasniju sliku rata, Čedomir Jovanović gost "Pulsa Srbije", pričao je o mogućoj eskalaciji sukoba, ali i o mnogim drugim stvarima vezano za Ukrajinu i Rusiju.

Čedomir Jovanović
foto: Kurir televizija

Političar je prvo pričao o sukobu u Ukrajini, s obzirom na to da je skoro godišnjica, pa je spomenuo našu poziciju prilikom značajnih sukoba u Evropi.

- Bilo bi lepo da možemo da pričamo o nekom vidljivom periodu u sukobu, ali nije realno tako nešto očekivati. Uprkos činjenici da smo mi navikli da živimo paralelno realnosti, okretaući glavu od svega onoga što nam se ne dopada. Često to povezujem sa periodom Drugog svetskog rata. Kada je krenuo taj rat napadom Nemačke i Sovjetskog Saveza na Poljsku, pa potom objave rata Fracuske i Engleske, Fanđa je vozio trke na Kalemegdanu, a tu je prisustvovalo 100.000 Beograđana. Nama je to bio divan dan i nismo imali predstavu šta se dešava i šta je pred nama - započeo je Jovanović, pa nastavio:

- Ovo je kraj jednog sveta u kojem smo živeli. On se ljuljao nekoliko puta u poslednjih 30 godina, ali sada definitivno kraj onog sveta koji je pravljen u Teheranu završetkom Drugog svetskog rata, koji je samo produžetak onog prvog koji je okončan primirjima, a ne novim početkom.

S obzirom na to da obe strane žele pobedu, i to na veoma agresivan i otvoren način, Jovanović je rekao kako bi ovaj rat mogao da privede kraju i da li ima nade za mir:

01:00

OVO JE KRAJ SVETA U KOJEM SMO ŽIVELI! Čedomir Jovanović o neizvesnosti rata u Ukrajini: Nuklearni sukob nam svakodnevno lebdi!

- Samo ne znam kako bi taj mirovni sporazum trebalo da izgleda. Doduše, u to bi trebalo verovati. Na kraju krajeva, svaki rat se završi sa nekakvim sporazumom. Međutim, ne znam za rat koji se završio trajno, a da nije jasno ko je pobednik, a ko gubitnik. Sve ono što je Putin uradio Ukrajincima ih je homogenizovali i izgradilo im identitet i osobine koje ranije nisu bile prepoznatljive.

Nakon toga, političar je komentarisao tvrdnje da ovaj rat može da eskalira u nuklearni sukob:

- Nuklearni rat stalno lebdi u našoj svakodnevnici. Ne mogu da verujem da se u 21. veku u 2023. godini dešava nešto što je tako iracionalno i besmisleno. Kada vidim Tvitove Medvedeva, pomislim da mu nije dobro. Raspada nam se civilizacija, ako smo nešto naučili, onda smo razumeli da je Evropa, ne samo kolevka civilizacije, već je to prostor iz kog su krenula dva svetska rata.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja