U GRČKOJ RASTE BES POSLE TRAGEDIJE: Procene da će broj žrtava preći 100
Foto: AP/George Kidonas

U GRČKOJ RASTE BES POSLE TRAGEDIJE: Procene da će broj žrtava preći 100

Planeta -

U teškoj železničkoj nesreći koja se desila preksinoć u centralnoj Grčkoj stradalo je najmanje 46 osoba. Strahuje se da će biti još žrtava, jer se 60 osoba vodi kao nestalo.

Grčka je proglasila trodnevnu žalost zbog najteže železničke nesreće u poslednjih nekoliko decenija. Bes i ogorčenje rastu i javnost pita vlast: ko je kriv?

Više od 36 sati posle tragedije spasioci nastavljaju da traže, bez velike nade, znakove života u gomili gvožđa u blizini grada Larisa posle smrtonosnog sudara putničkog i teretnog voza u utorak uveče.

Novinar Nikolas Avranites procenjuje da će konačni broj žrtava biti i preko 100.

„Izgleda da je glavni razlog sistemska greška. Nije bila samo ljudska greška“, rekao je Avranites.

Teške dizalice i buldožeri pokušavaju da očiste ostatke, u nadi da će pronaći preživele. Ali, razmere nesreće su nešto što zemlja ranije nije videla.

„Možemo da napredujemo brže, ali krećemo se veoma sporo jer moramo da sačekamo da teška mašinerija prvo obavi svoj posao, da bismo mogli da uđemo“, kazao je šef tima spasioca Sotiris Papamarkakis.

Grčka, voz, Nesreća
foto: AP/Vaggelis Kousioras

Oko 200 vatrogasaca i volontera još je na mestu nesreće. S vremena na vreme iz olupina izvlače delove tela.

„Od trenutka kada započnemo ovakvu operaciju, moramo da pokušamo da isključimo sva svoja lična osećanja. Moramo da isključimo ljudsku stranu sebe“, dodaje jedan od spasioca.

Hiljade demonstranata izašlo je još sinoć na ulice Atine, Larise i Soluna, ogorčeno na Vladu koja je privatizovala železničku firmu Helenik Trejn, koja upravlja putničkim i teretnim vozovima. Policija je upotrebila suzavac i šok bombe kako bi rasterala demonstrante.

Predsednik Sindikata grčkih železničara poručio je da na relaciji Atina–Solun ne rade ni semafori, pokazivači, kontrola saobraćaja, da se sve radi ručno i da umesto 2000 radnika na železnici radi tek 750.

„Istraga o uzroku će se odvijati na način koji će biti transparentan i biće apsolutno temeljna, ovo je naredba premijera. Iz tog razloga, danas će biti formirana ad-hok komisija stručnjaka koja će proučavati sistemske uzroke koji su doveli do tragedije koju proživljavamo, abnormalnosti, pasivnost koja je postojala tokom vremena, ako je postojala“, rekao je novi ministar saobraćaja Grčke Grigoris Gerapetritis.

Uhapšeni šef železničke stanice Larisa prihvata samo deo odgovornosti.

„Optuženi je bukvalno shrvan. Malo je rano za izjave jer nemamo ceo spis predmeta. On je preuzeo svoj deo odgovornosti“, rekao je advokat uhapšenog Stefanos Pantsarcdis.

Posle jučerašnje ostavke ministra saobraćaja, više državnih službenika i rukovodilaca železnice podnelo je ostavku. Ljudska greška šefa stanice u Larisi po oceni medija samo je drvo iza koje leži cela šuma grešaka države koja je pod pritiskom bankrota zanemarila bezbednost građana.

Kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track