SUKOB SE PROŠIRIO I NA RUSIJU! Putin: Ukrajinski teroristi zapucali na civile, zgromićemo ih! Podoljak: Provokacija Kremlja
Foto: Profimedia, Dan Kitwood Pool via AP, Printscreen/Twitter

Optužbe posle napada

SUKOB SE PROŠIRIO I NA RUSIJU! Putin: Ukrajinski teroristi zapucali na civile, zgromićemo ih! Podoljak: Provokacija Kremlja

Planeta -

Grupa ukrajinskih sabotera upala je na teritoriju Rusije, u region Brijanska, i zapucala na civile, saopštio je Kremlj, dok u Kijevu tvrde da je cela priča samo „provokacija Moskve“.

- Rusija je pogođena terorističkim napadom. Reč je o još jednom zločinu. Probili su se na pograničnu teritoriju i otvorili vatru na civile. Videli su da je u pitanju civilno vozilo, videli su da tamo sede civili i deca, obična „niva“, i počeli su da pucaju na njih. Ali neće postići ništa. Zgromićemo ih! - poručio je Vladimir Putin, predsednik Rusije.

Mnogo eksploziva

Guverner Brijanska Aleksander Bogomaz rekao je da su dve osobe poginule, a jedno dete povređeno u napadu sabotera, prenosi Rojters. Kako dodaju, Federalna služba bezbednosti je saopštila da je situacija pod kontrolom i da deminiraju delove oblasti jer je otkriveno mnogo eksploziva.

- Priča o ukrajinskim saboterima u Rusiji je klasična provokacija. Rusija želi da zaplaši svoje ljude kako bi opravdala napad na drugu zemlju. Partizanski pokret u Rusiji postaje sve jači i agresivniji. Plašite se svojih partizana - poručio je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, prenosi Gardijan.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov rekao je da priča o sabotaži ukazuje na „unutrašnje sukobe u Rusiji“.

- Ovo su ljudi sa oružjem u rukama koji se bore protiv Putinovog režima i onih koji ga podržavaju - rekao je on za Hromadske, ukrajinski medij, a prenosi Rojters.

U dva videa koji su se pojavili na internetu, a čiju je autentičnost teško proveriti, naoružani muškarci koji deluju pod imenom Ruski dobrovoljački korpus saopštili su da su prešli granicu da se „bore protiv putinista i režima u Kremlju“. Tvrde da nisu pucali na civile, već da su pozvali na pobunu. Gardijan navodi da su pojedini ruski mediji jednog od muškaraca identifikovali kao Denisa Kapustina, ruskog neonacistu koji se sada bori u Ukrajini, pri ozloglašenom bataljonu Azov.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbednost smatra da je posredi informaciona operacija koju izvodi Rusija kako bi odvukla pažnju od neke druge situacije.

Darko Obradović
foto: Kurir televizija

- U ovom trenutku vidimo samo ruske izvore u kojima je prvo na meti bio automobil, pa je postao autobus s decom, a s druge strane, na snimcima sabotera smo videli da oni nose jasne demarkcione oznake, što je jako čudno da neko ide u diverzantsku akciju sa obeležjima. Ukoliko znamo da Rusija ima istoriju izvođenja operacija pod lažnom zastavom, vrlo je moguće da je i sada to slučaj - kaže Obradović.

Podseća i da smo mogli da vidimo da su napad preuzeli ruski partizani.

Mogu da uzvrate

- To bi značilo da to pokazuje visok stepen unutrašnje nestabilnosti u Rusiji jer ta granica sa Ukrajinom je neprobojna i deluje nemoguće da neko tuda prođe iz Ukrajine - kaže Obradović i dodaje da je, čak i da su Ukrajinci sproveli napad, svaki napad na rusku teritoriju legitiman jer oni napadaju civilne ciljeve.

Jelena Milić, Vladislav Jovanović, Usijanje dana
foto: Kurir

S druge strane, bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović napominje da su u ratu sva sredstva korisna ako vode cilju, te da uvek treba biti obazriv.

- Jedno je sigurno tačno, Ukrajina se već duže vreme opredelila da na neki način deo rata prenese i u Rusiju, a kako ne može raketama i avionima, onda to radi terorom. Imaju neke akcije, pokušaje nekih diverzanata, dronove koji su ušli u bazu aviona... Imaju nameru da pokažu da i oni konja za trku imaju i da se rat može osetiti i u Rusiji, iako su im mogućnosti ograničene - kaže Jovanović.

Napominje pak da Ukrajina ne može da utiče na tok rata.

- Njihova je politička potreba da pokažu Zapadu da su u stanju da uzvrate Rusima i da zaslužuju da budu predmet vojnih investicija. Rusi su već alarmirali svoju javnost da se čuva od toga - zaključio je Jovanović.

UKRATKO

  • Ruski oligarh Oleg Deripaska rekao je će Rusija ostati bez novca do sledeće godine ako ne obezbedi novac od prijateljskih zemalja, jer je sankcije sve više pritiskaju.
  • Državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali su kratko juče na marginama konferencije šefova diplomatija država Grupe 20 u Nju Delhiju.
  • Ukrajinske snage su pod stalnim napadima, ali i dalje drže položaje u razrušenom Bahmutu, u kom ruske trupe žele da ostvare svoju prvu veliku pobedu tokom više od pola godine, javlja Rojters.

Posledice napada

Peskov: Ne znam da li će biti objavljen rat

Dmitrij Peskov, 28 sept 2016
foto: EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL

Kako javlja Gardijan, na konferenciji za medije u Kremlju novinari su pitali Dmitrija Peskova, portparola ruskog predsednika Vladimira Putina, da li će ove sabotaže dovesti do toga da se promeni status „specijalne vojne operacije“ i objavi rat.

- Ne znam. Ne mogu da kažem za sada - odgovorio je on.

Štampano izdanje 03.03.2023.
foto: Kurir

Ne propustite danas dva poklona u Kuriru! RAJF ZA KOSU plus dodatak TV Ekran

Kurir, poklon, dodatak, TV Ekran
foto: Promo

Dnevne novine Kurir svakog petka poklanjaju svim čitaocima dva poklona. Tako ćete danas dobiti rajf za kosu plus dodatak TV Ekran.

Rajf je izrađen od veoma kvalitetne plastike i sa unutrašnje strane ima zupce, koji su sitni i čvrsti.

Koristan je kada pravite frizuru za neke specijalne prilike, a jednostavno ga možete upotrebljavati i tokom sportskih aktivnosti.

Osim toga, njegova namena je višestruka. Možete ga koristiti prilikom šminkanja, kada želite da sklonite kosu s lica, takođe i prilikom skidanja šminke.

Rajf će vam pomoći svaki put kada nemate vremena da se posvetite pravljenju frizure.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track