PRVI ČOVEK AMERIČKE VOJSKE STIŽE U IZRAEL : Da li se ubrzava akcija pripreme napada na Iran?!
Foto: AP, Shutterstock

bliski istok

PRVI ČOVEK AMERIČKE VOJSKE STIŽE U IZRAEL : Da li se ubrzava akcija pripreme napada na Iran?!

Planeta -

Načelnik združenog generalštaba američke vojske Mark Mili dolazi danas u iznenadnu posetu Izraelu, gde će održati niz sastanaka sa izraelskim zvaničnicima o iranskom nuklearnom programu posle vesti da za kratko vreme ova država razviće svoju prvo nukelarnu bombu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe treba da doputuje u dvodnevnu posetu Izraelu u sredu sledeće nedelje kako bi razgovarao o iranskoj nuklearnoj situaciji sa izraelskim premijerom Netanjahuom i načelnikom štaba Izraelske vojske.

Ovi sastanci su usledili nakon što su savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, direktor CIA-e Bil Berns i državni sekretar Entoni Blinken takođe posetili Izrael poslednjih nedelja kako bi razgovarali o iranskoj pretnji sa izraelskim zvaničnicima.

Izraelski zvaničnici kažu da će fokus posete biti zajednička borba protiv Irana. Inače ova poseta dolazi u trenutku naraslih tenzija između Vašingtona i Jerusalima sa odlukom da se nastavi gradnja jevrejskih naselja i izjave izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha premak ojoj izraelske vlasti palestinski grad Havara na Zapadnoj obali mora biti izbrisan. Takođe problem na relaciji izrael i SAD stvara reforma pravosuđa zbog koje u Izraelu traju antivladini protesti.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja