AMERIKANAC ISPIRAO SINUSE VODOM SA ČESME I UMRO: Zarazio se amebom koja jede mozak
Foto: Shutterstock, Shutterstock/Kateryna Kon

AMERIKANAC ISPIRAO SINUSE VODOM SA ČESME I UMRO: Zarazio se amebom koja jede mozak

Planeta -

Čovek iz Floride umro je od amebe koja jede mozak. Lekari iz u okruga ŠArlot kažu da se čovek najverovatnije zarazio nakon što je isprao sinuse vodom iz slavine, prenosi Sky News. Oni nisu sa javnošću podelili više informacija o preminulom muškarcu.

Naegleria fowleri, poznata kao ameba koja jede mozak, je jednoćelijski organizam koji se nalazi u zemljištu i slatkoj vodi širom sveta. Ameba ulazi u telo kroz nos, zatim putuje do mozga, gde uništava moždano tkivo i izaziva razornu infekciju poznatu pod nazivom "primarni amebni meningoencefalitis". Ta infekcija je u 99% slučajeva smrtonosna.

Većina infekcija dolazi od kupanja u toplim jezerima ili rekama u letnjem periodu jer ameba voli toplotu i najbolje se razvija na visokim temperaturama. Simptomi uključuju glavobolju, groznicu, mučninu, gubitak ravnoteže, dezorijentaciju i ukočen vrat.

Retke infekcije

Naučnici kažu rekao da se ljudi ne mogu zaraziti pijući vodu iz slavine, ali preporučuju da se koristi destilovana ili sterilna voda za ispiranje sinusa. Vodu iz slavine treba prokuvati i ohladiti pre ispiranja sinusa.

Infekcije naeglerijom fowleri su retke, sa samo tri potvrđena slučaja u SAD-u prošle godine, prema službenim podacima. Slučajevi su se dogodili nakon izlaganja slatkoj vodi u Ajovi, Arizoni i Nebraski.

Jedan slučaj se desio 2019, drugi 2020. i treći 2021. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track