FRANCUSKA PARALISANA ŠTRAJKOM ZBOG PENZIONE REFORME Saobraćaj stao, gorivo se ne isporučuje, škole ne rade, protesti u 260 gradova
Foto: EPA Christophe Petit Tesson

MASOVNo

FRANCUSKA PARALISANA ŠTRAJKOM ZBOG PENZIONE REFORME Saobraćaj stao, gorivo se ne isporučuje, škole ne rade, protesti u 260 gradova

Planeta -

U Francuskoj se danas šesti put od 19. januara održavaju masovni protesti i organizuju štrajkovi zbog namere predsednika države Emanuela Makrona da granicu za odlazak u starosnu penziju podigne sa 62 na 64 godine.

Od jutros u Francuskoj većina vozova i metroa ne saobraća, najveći broj škola ne radi, obustavljen je rad u rafinerijama, gorivo se ne isporučuje, a smanjena je proizvodnja električne energije, prenosi BBC.

Demonstracije su za danas najavljene u najmanje 260 gradova, a policija je saopštila da se očekuje da će im prisustvovati između 1,1 i 1,4 miliona ljudi.

Uprkos svemu, vlada je saopštila da neće odustati od predložene reforme, a jedan od sindikalnih lidera Emanuel Lepin je poručio da će blokiranjem isporuke goriva "francusku ekonomiju baciti na kolena".

U Francuskoj radi osam rafinerija, a najveći sindikat CGT je saopštio da su štrajkači blokirali pristup svakoj od njih, uključujući i one kojima upravljaju "Total enerdžis" i "Eso Ekson".

Ankete pokazuju da se većina birača protivi reformi i da je smatraju nepravednom, ali vlada tvrdi da je podizanje starosne granice neophodno da bi se penzioni fond do 2030. godine izvukao iz deficita.

"Vlada kaže da neće odustati, ali nećemo ni mi. Uveren sam da će danas na ulicama biti više od dva miliona ljudi. Nastavićemo sve dok vlada ne povuče predlog iz parlamenta", poručio je Erik Selini iz sindikata CGT.

Reforma penzionog sistema obezbedila bi penzionom fondu dodatnih 17,7 milijardi evra godišnje. Sindikati se slažu da su ta sredstva potrebna, ali smatraju da ih treba obezbediti tako što bi se dodatno oporezovali najbogatiji u državi.

Burna rasprava u parlamentu o predlogu zakona završila je bez rasprave o spornoj odredbi o podizanju starosne granice za starosnu penziju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track