DOSAD NAJOTVORENIJA PORUKA KINE AMERICI: Pitanje Tajvana CRVENA LINIJA, ako SAD ne stisnu kočnicu, sigurno će DOĆI DO SUKOBA
Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

reagovanje ministra spoljnih poslova

DOSAD NAJOTVORENIJA PORUKA KINE AMERICI: Pitanje Tajvana CRVENA LINIJA, ako SAD ne stisnu kočnicu, sigurno će DOĆI DO SUKOBA

Planeta -

Pitanje Tajvana je crvena linija koju SAD ne smeju da pređu, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang na konferenciji za novinare na marginama prvog zasedanja 14. nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu.

Rekao je da su američka percepcija i njihovi stavovi prema Kini ozbiljno iskrivljeni, napominjući da SAD, smatraju Kinu svojim primarnim rivalom i najvećim geopolitičkim izazovom.

Ćin je rekao da je politika SAD prema prema Kini u potpunosti odstupila od racionalnog i zdravog puta.

- Tajvan predstavlja kinesku teritoriju i naš glavni zadatak je da ga vratimo u sastav zemlje matice. Kao braća i sestre, trudićemo se mirnom ujedinjenju. Glavno pitanje glasi, zašto Amerika prodaje oružje Tajvanu i na taj način pruza podršku u stvaranju konflikta? Sjedinjene Američke Države dramatizovale su veliki broj situacija i stvorile krizu koja je mogla da bude izbegnuta. Brojni događaji otkrivaju da je američka percepcija o Kini iskrivljena. Ako SAD ne stisne kočnicu, sigurno će doći do konflikta - izjavio je Gang.

On je rekao i da je svestan zabrinutosti svetske zajednice za odnose između Kine i SAD-a.

Ćin Gang
foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Hitno potrebni mirovni pregovori

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang danas je zatražio hitne mirovne pregovore zbog rata u Ukrajini i optužio "nevidljivu ruku" za produžetak tog sukoba.

Proces mirovnih pregovora bi morao početi što je pre moguće, uz poštovanje legitimnih bezbednosnih zabrinutosti svih aktera, izjavio je Ćin.

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini je "erupcija problema izrađenih bezbednosnom vladavinom Evrope".

Sukob ima kompleksnu istoriju i kompleksne razloge, ocenio je Ćin, javlja DPA.

Napori za uspostavljanje mira se potkopavaju, izjavio je Ćin i dodao: "Kao da nevidljiva ruka produžava i eskalira sukob, koristeći ukrajinsku krizu radi određenih geopolitičkih razloga".

Kriza u Ukrajini je na kritičnoj prekretnici. Ili će neprijateljstva prestati, uz uspostavljanje mira i proces političkog rešenja, ili će se sukob rasplamsati, uz širenje krize, van kontrole, rekao je Ćin.

On je izjavio da Kina ne snabdeva Rusiju oružjem, uz ocenu da veze Pekinga i Moskve predstavljaju "model novih međunarodnih odnosa".

Ćin je izrazio nadu da će Evropa "ostvariti stratešku autonomiju".

Kinesko - evropski odnosi nisu zavisni, niti usmereni od treće strane. Peking je uvek tretirao Evropsku uniju kao sveobuhvatnog strateškog partnera i podržava evropske integracije, rekao je Ćin.

(Kurir.rs/RTRS/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track