NA NJENOM GROBU DECENIJAMA PISALO "NEPOZNATA OSOBA": Nakon 45 godina otkriven IDENTITET žene, jedna stvar i dalje MISTERIJA (FOTO)
Foto: Policija Masačusets

telo mesecima ležalo pored puta

NA NJENOM GROBU DECENIJAMA PISALO "NEPOZNATA OSOBA": Nakon 45 godina otkriven IDENTITET žene, jedna stvar i dalje MISTERIJA (FOTO)

Planeta -

Nakon 45 godina je, zahvaljujući napretku DNK tehnologije, otkriven identitet žene koja je pronađena mrtva 1978. godine u američkoj državi Masačusets.

Patriša En Taker, tada 28-godišnja, decenijama je bila poznata samo kao Granbi devojka, po malom gradu u kojem je pronađeno njeno telo.

Stručnjaci su uspeli da identifikuju Takerovu koristeći DNK uzorke njenog sina, koji je imao pet godina kada je nestala.

Posle njene smrti, njeno telo je sahranjeno u grobu iznad kojeg je decenijama stajao natpis "nepoznata osoba". "Hvala vam što niste odustali.

Posle 44 godine bar imam neke odgovore", rekao je njen sin Metju Dejl, a prenosi BBC.

Patriša En Taker
foto: Policija Masačusets

Telo En Taker pronađeno je zakopano ispod lišća na putu u gradu Granbi 15. novembra 1978. Upucana je u slepoočnicu i njena smrt se vodila kao ubistvo.

Obdukcijom je utvrđeno da je ubijena nekoliko meseci pre pronalaska tela i da je u trenutku smrti imala između 19 i 27 godina.

Ali njen identitet je ostao misterija. Pre otprilike dve godine, vlasti su dobile njen DNK profil putem forenzičke laboratorije i identifikovale ženu u Merilendu koja je verovatno bila u srodstvu sa njom.

Njen muž nije prijavio njen nestanak

Rođaka je policiji rekla da je njena tetka nestala 1970-ih i dala je policiji imena dvojice njenih sinova. Jedan od njih, Metju Dejl, potvrdio je policiji da je njegova majka Patriša Taker nestala 1978. godine. Poređenje njegovog DNK sa DNK pronađenog tela rezultiralo je 100% podudaranjem.

"Iako smo zadovoljni što konačno znamo ko je zaista bila devojka Granbi, istraga nije završena. Moramo da pronađemo njenog ubicu", rekao je pomoćnik okružnog tužioca Steven Gagne.

Istražitelji su otkrili da je Takerova u to vreme bila udata za Džeralda Kolmana, ali nikada nije prijavio njen nestanak. Kolman je osuđen za silovanje i napad 1995. godine, a umro je u zatvoru 1996. godine.

(Kurir.rs/Mondo/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track